Lyhytkestoinen opiskelu työttömyysetuudella

Jos olet työtön työnhakija, sinun on mahdollista opiskella lyhytkestoisia eli enintään kuuden kuukauden opintoja työttömyysetuudella. 

Työttömyysturvalain muutokset tulevat voimaan 31.12.2018. ja ne koskevat vain tämän jälkeen alkavia opintoja.  

Saat jatkossa opiskella työttömyysetuutta saaden puoli vuotta, jos

  • olet vähintään 25-vuotias
  •  opinnot antavat ammatillisia valmiuksia tai tukevat yritystoimintaa

Opintojesi tulee siis edistää työllistymistä, eikä lakia voi soveltaa esimerkiksi selkeästi harrastusluonteisiin opintoihin tai opintoihin, joiden kokonaiskesto on yli kuusi kuukautta.

Jos haluat jatkaa aiemmin keskeytyneitä opintojasi loppuun, on opintojen keskeyttämisestä oltava vähintään vuosi. 

Miten toimin lyhytkestoisten opintojen kanssa?

Kaikista opinnoista tulee jatkossakin ilmoittaa etukäteen TE-toimistoon ja TE-toimisto tekee niistä tarvittaessa selvityksen. TE-toimisto antaa opinnoista aina työvoimapoliittisen lausunnon. Ole siis yhteydessä TE-toimistoon yhteydessä ennen opintojesi  alkamista.

Älä ilmoita lyhyistä opinnoista muutosilmoituksella Oma asioinnissa, vaan ota yhteyttä TE-toimistoon ennen opintojen alkamista yhteydenottopyynnöllä tai soita puhelinpalveluumme 0295 025 500.

Näin asioit kanssamme

Jos opintosi kestävä yli kuusi kuukautta, kannattaa sinun tutustua omaehtoisen opiskelun mahdollisuuteen. 

Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna

Lyhytkestoisten opintojen aikana sinulla on yhä velvollisuus hakea ja vastaanottaa työtä ja osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin. Opinnot eivät ole hyväksyttävä syy kieltäytyä työpaikasta. Opintojen perusteella ei makseta korotettua etuutta.

Aktiivimalli

Lyhytkestoiset ja sivutoimiset opinnot kerryttävät aktiivimallin täyttymistä 31.12.2018 jälkeen. Ehtona on, että opiskelet riittävästi aktiivimallin seurantajakson aikana.

Aktiivimallin usein kysytyt kysymykset