Omaehtoinen opiskelu voi parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuttasi saada työtä tai säilyttää työpaikka. Koulutuspalvelut tuottaa oppilaitos ja etuuden maksaa Kela tai työttömyyskassa.
TE-toimisto ei hanki koulutusta eikä valitse opiskelijoita koulutukseen kuten työvoimakoulutuksessa. Ennen koulutusta TE-toimisto kuitenkin arvioi, parantaako koulutus ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla ja täyttyvätkö muut edellytykset omaehtoisen opiskelun tukemiselle. Ota yhteyttä TE-toimistoosi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa esim. jättämällä yhteydenottopyyntö Oma asiointi -palvelun kautta.
Voit saada työttömyysetuutta opiskelun ajalta, jos olet
Omaehtoista opiskelua ei voida tukea työttömyysetuudella, jos irtisanoudut työsuhteestasi vain aloittaaksesi omaehtoiset opinnot. Jos irtisanoutuminen johtuu esimerkiksi terveydellisistä syistä tai siitä, että siirryt työvoimapalvelusta toiseen (esimerkiksi määräaikaisesta palkkatuetusta työstä opiskelemaan), oma irtisanoutuminen ei ole esteenä opiskelun tukemiselle.
Työttömyysetuudella tuetaan vain päätoimista opiskelua. Päätoimisena pidetään seuraavia opintoja:
Opintojen tulee johtaa:
Opinnot voivat olla myös ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaista lisä- ja täydennyskoulutusta tai avointa yliopisto- tai ammattikorkeakouluopetusta.
Jatkotutkintona suoritettavia lisensiaatin tai tohtorin tutkintoon johtavia opintoja ei voida tukea työttömyysetuudella.
Aiempia opintoja voidaan tukea työttömyysetuudella vain, jos opintojen keskeytymisestä on vähintään yksi vuosi. Asia selvitetään opintosuoritusrekisteriotteen tai koulutuspalvelun tuottajan antaman muun selvityksen perusteella. Rajoitus ei kuitenkaan koske työsuhteen tai työnantajan maksaman taloudellisen etuuden jaksottamisen aikana aloitettuja opintoja tai jos samoja opintoja on opiskeltu työvoimakoulutuksena.
Opiskelun kestolle ei ole vaatimuksia, mutta opiskelua tukevaa työttömyysetuutta voi saada enintään 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden. Jos opintojen tavoitteena on perusopetuksen oppimäärän suorittaminen, opintojen muodostamaa kokonaisuutta voidaan tukea enintään 48 kuukauden ajan. Työttömyysturvan ansio- ja peruspäivärahan enimmäisaika kuluu myös opiskelun aikana.
Jos opintojasi ei voi tukea työttömyysetuudella, sinulla voi silti olla mahdollisuus opiskella sivutoimisesti ilman, että menetät työttömyysetuutta.
Jos opinnot kestävät alle puoli vuotta, voit suorittaa ne lyhytkestoisina opintoina työttömyysetuuttasi menettämättä. Lue lisää lyhytkestoisten opintojen sivulta.
Sinun tulee itse hakea opiskelupaikka, mutta opiskelusta on pääsääntöisesti sovittava oman TE-toimiston kanssa aina ennen koulutuksen alkamista. Opiskelusta on mahdollista sopia koulutuksen alkamisen jälkeen, jos opinnot on aloitettu työsuhteen aikana tai alun perin työvoimakoulutuksena tai kyseessä ovat vähintään vuoden ajan keskeytyneenä olleet opinnot, jotka on aloittamassa uudelleen. Jo alkaneiden opintojen tukeminen voi olla mahdollista myös, jos on saanut opiskelupaikan varasijalta peruutuspaikkana tai TE-toimisto ei ehdi tehdä työllistymissuunnitelmaa ennen opintojen alkamista.
Toimita lähimpään TE-toimistoosi kaksi lomaketta tukipäätöksen tekemistä varten:
Jos opiskeluasi on päätetty tukea, saat opintojen ajalta työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
Tukea saavana opiskelijana sinun pitää ilmoittaa muun muassa opintojesi edistymisestä. Jos TE-toimisto ja etuuden maksaja eivät saa tarvitsemiaan tietoja, oikeus työttömyysetuuteen voi päättyä ja maksettua etuutta voidaan periä takaisin. Tukemisen keskeyttäminen edellyttää pätevää syytä (esimerkiksi työhön meno, sairaus, perhevapaa).
Ilmoita viipymättä TE-toimistolle opintojen tilapäisestä keskeytymisestä määräajaksi (esim. pitkäaikaisen sairausloman, perhevapaan tai pitkäkestoisen työn vuoksi), koska tukiaika kuluu kunnes keskeytymisestä ilmoitetaan. TE-toimisto harkitsee esittämäsi syyn pätevyyden. Oppilaitoksen lomajaksoa ei pidetä pätevänä syynä. Muista myös ilmoittaa TE-toimistolle opintojen jatkumisesta tilapäisen keskeytymisen jälkeen.
Etuuden hakemisesta ja maksamisesta saat lisätietoa omasta työttömyyskassastasi tai Kelasta.