Jos sinut lomautetaan

Lomauttaminen tarkoittaa, että työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät väliaikaisesti, mutta työsuhde pysyy muutoin voimassa.

Voit joutua lomautetuksi työsuhteestasi joko toistaiseksi tai määräajaksi.

Lomautuksen ajalta saat työttömyysetuutta, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja myös muut etuuden edellytykset täyttyvät. 

Kokoaikainen lomautus kestää kalenteriviikon. Osa-aikainen lomautus tarkoittaa, että päivittäistä tai viikoittaista työaikaasi on lyhennetty.

Voit aloittaa työnhakusi jo ennen kuin lomautus alkaa, mutta työttömyysetuutta voidaan kuitenkin maksaa aikaisintaan ensimmäisestä lomautuspäivästä lähtien.

Aloita työnhakusi verkossa

Helpoimmin ja nopeimmin aloitat työnhakusi Oma asiointi -palvelussa, jonne voit kirjautua pankkitunnuksillasi tai sirullisella henkilökortillasi. Jos sinulla ei ole kumpaakaan, voit aloittaa työnhaun vain, kun otat henkilökohtaisesti yhteyttä TE-toimistoon.

Saat ohjeet asiointisi jatkumisesta

Kun olet aloittanut työnhakusi verkossa, saat vastaanottoilmoituksen:

  • Näet lähettämäsi tiedot ja työnhakusi voimassaolon.
  • Saat ohjeet, miten asiointisi jatkuu.

Työnhakijana olet mukana, kun etsimme sopivia henkilöitä avoimiin työpaikkoihin. Saat meiltä työtarjouksia paikkoihin, jotka sopivat sinulle.

Asiantuntijamme arvioi tilannettasi antamiesi tietojen perusteella.

Jos lomautuksesi on määräaikainen ja kestää enintään kolme kuukautta, et todennäköisesti tarvitse henkilökohtaista asiantuntijapalveluamme. Jos kuitenkin haluat henkilökohtaista palvelua, voit itse ottaa yhteyttä TE-toimistoon. Jos lomautusaika muuttuu tai työsuhteesi päättyy, ota heti yhteyttä TE-toimistoon.

Jos sinut on lomautettu toistaiseksi tai määräaikaisesti yli kolmeksi kuukaudeksi, otamme yhteyttä kahden viikon kuluessa työnhakusi alkamisesta. Keskustelemme siitä, millaista apua mahdollisesti tarvitset. Teemme kanssasi työllistymissuunnitelman, joka tarkistetaan kolmen kuukauden välein.

Oikeutesi työttömyysetuuteen selvitetään

Annamme työttömyyskassalle tai Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen lomautuksen ajalta. Työttömyysetuutta pitää hakea työttömyyskassalta tai Kelalta, joka ratkaisee loput edellytyksesi etuuteen.

Jos aiot hakea työttömyysetuutta, tietyissä tilanteissa työvoimapoliittinen lausunto annetaan suoraan verkkopalvelussa antamiesi tietojen perusteella. Jos lausuntoa varten tarvitaan lisäselvitystä, TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä.

Oma asiointi -palvelun vastaanottoilmoituksessa saat tiedon, onko työvoimapoliittinen lausunto annettu vai ottaako TE-toimisto sinuun yhteyttä saadakseen lisäselvityksen.