Anvisningar för användningen av den förnyade söktjänsten Lediga jobb

18.9.2017

TE-tjänsternas söktjänst lediga jobb och arbetskraftsutbildningen har förnyats. Den gamla tjänsten och de nerladdningsbara mobilapplikationerna har tagits ur bruk, eftersom den nya tjänsten fungerar både på dator, surfplatta och telefon.

Svar på några vanliga frågor:

Hur beställer man tjänsten Platsvakt? Hur beställer man flera platsvakter till samma e-post med olika sökord?

  • Gör en sökning på en arbetsplats, meddela din e-postadress och begränsa meddelandeutskick.
  • Gör först en sökning på en arbetsplats. Länken till platsvakten syns på sidan först efter att du har gjort sökningen. Använd olika sökalternativ. Om du inte har avgränsat din sökning tillräckligt noggrant, får du onödiga meddelanden till din e-post.
  • Du kan spara den andra sökningen på bekräftelsesidan. För att spara den andra sökningen, klicka på förstoringsglaset. Du får upp sökvillkoren. Gör en ny sökning och klicka på platsvaktlänken i den övre menyn på sökresultatsidan. Din sökning har sparats som en ny rad i tabellen (Sökning 2). Med hjälp av radens förstoringsglas gör du en ny sökning. Du tar bort sökningen med hjälp av krysset på den högra sidan. Beställ platsvakten när du är färdig.

Hur söker man arbetsplatser utomlands (kan man göra en allmän sökning, utan specifika länder)?

  • Under punkten Region finns alternativet Utland, som gör att du kan söka efter alla utländska platser samtidigt.

Hur kan jag välja landskap istället för kommun som region?

  • När du klickar på fältet Region visar vi vilka tre kommuner som har flest öppna arbetsplatser. Om uppgifterna inte syns i vyn ska du bläddra neråt på skärmen.
  • När du börjar skriva in regionens namn föreslår vi områden åt dig (land, landskap, kommun). Välj önskad region. Du väljer inte region endast genom att skriva in namnet utan du ska välja den på listan under fältet.
  • Om du har valt flera regioner ser du antalet regioner i rubriken Region. När du nu klickar på rubriken öppnas en dragspelsmeny. Du kan ta bort regionen genom att stänga den i dragspelsmenyn.

När du har gjort arbetsplatssökningen med de villkor som du vill ha, kan du lägga till sökningen i fråga till din webbläsares favoriter/bokmärken. De sökvillkor som du använder sparas bland bokmärkena, och nästa gång kan du enkelt göra en likadan sökning genom att öppna bokmärket. Om du vill kan du ge ett namn åt sökningen så att den beskriver de sökvillkor som du använder. I söktjänsten lediga jobb är det numera också möjligt att öppna annonser i ett nytt fönster och kopiera text med mellanfliken Uppgifter. Närmare anvisningar för att använda tjänsten hittar du på tjänstens instruktionssida.

Också arbetskraftsutbildningen har förnyats. Du kan bekanta dig med den förnyade sökningen med hjälp av videon som arbets- och näringsförvaltningens kundservicecenter har gjort: 

Arbetskraftsutbildningens förnyade sökmaskin 2017 (på finska, youtube.com)