Sommarjobbarinfon ger gratis råd till unga sommarjobbare via webben eller per telefon

Den avgiftsfria rådgivningen Sommarjobbarinfon hjälper igen unga sommarjobbare i ärenden som gäller till exempel löner, arbetspass eller hur man gör ett arbetsavtal. Du får hjälp via webben eller per telefon. Du kan vara anonym då du ringer.

Sommarjobbarinfon betjänar alla, också arbetsgivare och föräldrar kan be om avgiftsfria råd. De flesta problem som sommarjobbarna har kunde undvikas om du gör upp ett skriftligt arbetsavtal i tid med arbetsgivaren.

Sommarjobbarinfo är öppen fr.o.m. måndagen den 2 maj till fredagen den 2 september.

Du kan ställa frågor

  • per telefon på numret 0800 179 279 (må - fr kl. 9–15) eller
  • genom att skicka in en webblankett som finns på tjänstens webbplats kesaduunari.fi
  • Sommarjobbarinfo finns också på Facebook och Twitter på finska, svenska eller engelska.

Minns att

  • göra upp ett skriftligt arbetsavtal som visar att du och arbetsgivaren har förstått de överenskomna sakerna på samma sätt. Det lönar sig att läsa igenom arbetsavtalet innan du undertecknar det. Det är också bra att kontrollera hur många arbetstimmar som utlovas.
  • alltid kolla att lönespecifikationen som du får i samband med löneutbetalningen innehåller alla gjorda arbetstimmar samt kvälls-, veckosluts- och övertidsersättningar. Alla kommer inte ihåg att semesterersättning måste betalas redan efter ett anställningsförhållande på några timmar
  • du har rätt att bli vägledd i ditt nya jobb. Arbetsgivaren har en skyldighet att informera om förhållandena på arbetsplatsen, om hur maskiner och anläggningar används och vilka säkerhetsbestämmelserna är. Se till att du får guidning i dina arbetsuppgifter, tveka aldrig att fråga.
  • be om arbetsintyg, det är ett viktigt dokument och har en stor betydelse, när du senare söker utbildningsplats eller fast anställning.  Du har lagstadgad rätt att få ett arbetsintyg när din anställning är slut.

Bakom tjänsten Sommarjobbarinfo står löntagarnas centralorganisationer FFC, Akava och STTK, vilka representerar fackförbund i Finland.