Uutisia 2020

null Kotouttamisen SIB-kokeilu työllisti runsaat tuhat maahanmuuttajaa

Kokeilu syntyi tarpeesta työllistää ja kotouttaa maahanmuuttajia nopeammin sekä auttaa työnantajia saamaan tarvitsemaansa työvoimaa. Tavoitteena oli nopeuttaa maahanmuuttajien työllistymistä yhdistämällä yritykset ja työntekijät sekä räätälöimällä kotoutumiskoulutus työpaikan tarpeiden mukaan. Kokeilussa hyödynnettiin vaikuttavuusinvestoimisen SIB-mallia (Social Impact Bond). Työ- ja elinkeinoministeriö kilpailuttaa ulkopuolisen arvion kokeilun onnistumisesta. Alustavat tulokset ovat lupaavia.

Kokeilu toteutettiin vuosina 2016–2019 pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa, Tampereen seudulla, Oulun seudulla sekä Joensuussa. Kokeiluun osallistui 2217 maahanmuuttajaa, joista 1034 on työllistynyt syyskuun 2020 loppuun mennessä. 1692 maahanmuuttajaa sai koulutusta yli 70 päivää. Koulutuksen suorittaneista reilusti yli 50 prosenttia työllistyi.

Eniten maahanmuuttajia työllistivät kokeilussa yritykset, jotka toimivat logistiikka-, hotelli- ja ravintola-, siivous-, rakennus-, taloushallinta- ja tietotekniikka-alalla sekä valmistavassa teollisuudessa.

– Kokeilu oli merkittävä, koska siinä kokeiltiin uusia keinoja rahoittaa ja räätälöidä kotoutumiskoulutusta yritysten tarpeisiin. Alustavat tulokset ovat lupaavia, koska yli puolet kokeiluun osallistuneista maahanmuuttajista työllistyi, summaa työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen.

Lue lisää

Kotouttamisen SIB-kokeilu työllisti yli tuhat maahanmuuttajaa (tem.fi)