null Päättyikö palvelus? Toimi näin, jos tiedossa ei ole vielä työpaikkaa

Jos sinulla ei ole tiedossa työpaikkaa heti opintojen päätyttyä, palveluksesta vapauduttuasi tai vaikka perhevapaiden jälkeen, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon. Näin varmistat toimeentulosi ja parannat työllistymismahdollisuuksiasi.

Työnhakijaksi voi ilmoittautua jo etukäteen. Ilmoita vain ensimmäinen työttömyyspäiväsi. Mikäli ilmoittaudut työnhakijaksi vasta työttömyyden jo alettua, oikeutesi työttömyysturvaan alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä.

Ilmoittaudu työnhakijaksi

Parhaiten ja nopeimmin saat hoidettua asiasi käyttämällä sähköistä Oma Asiointi –palvelua omilla pankkitunnuksillasi. 

Ilmoita kaikki työsuhteesi kahden viimeisen vuoden ajalta sekä lisäksi kaikki muut työnhaun kannalta merkitykselliset työsuhteet ja koulutustiedot.

Jos sinun ei ole mahdollista käyttää sähköisiä palvelujamme, voit ilmoittautua puhelinpalvelussa tai paperilomakkeella.

Ilmoittautumisen jälkeen

Saat ilmoittautumisen päätteeksi vastaanottoilmoituksen. Lue tämä tarkkaan ja toimi sen ohjeiden mukaisesti. Ilmoituksesta näet, mihin saakka ilmoittautumisesi on voimassa.

Jos tilanteesi edellyttää henkilökohtaista palvelua, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai postitse kahden viikon kuluessa työnhakusi alkamisesta. Pidä siis yhteystietosi ajan tasalla Oma asiointi -palvelussa. Jos arvioimme, että sinulla ei ole tarvetta asiantuntijapalveluun, emme ota sinuun yhteyttä.

Kun olemme selvittäneet oikeutesi työttömyysetuuteen, lähetämme Kelalle tai työttömyyskassalle lausunnon työttömyysetuuden maksamista varten.

Hae työttömyysturvaa

Ilmoittautumisesi TE-palveluihin on oltava voimassa, jotta voit saada työttömyysetuutta. Eri työttömyysturvan muotoja ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.

Noudata työttömyysturvan hakemisessa Kelan tai oman työttömyyskassasi ohjeita. Jos olet vastavalmistunut, tyypillisesti sinulle maksetaan työmarkkinatukea. Jos olet valmistunut ammatillisesta koulutuksesta ja sinulla on riittävästi työhistoriaa, sinulle voidaan maksaa peruspäivärahaa. Työttömyyskassa voi maksaa myös ansiopäivärahaa, jos kuulut kassaan ja sinulla on riittävästi työhistoriaa.

Omavastuuaika, viisi arkipäivää, alkaa, kun olet aloittanut työnhakusi. Omavastuupäiviltä ei makseta työttömyysetuutta.

Hae työtä omatoimisesti

Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen olet mukana, kun etsimme sopivia henkilöitä TE-toimistoon avoimeksi ilmoitettuihin työpaikkoihin. Työnhakijana olo ei kuitenkaan korvaa omaa aktiivisuutta työnhaussa. Aloita siis työpaikan hakeminen heti kun se on mahdollista.

Lisäapua työnhakuun

Työmarkkinoille pääsy voi vaatia henkilökohtaista ohjausta tai taloudellista tukea. Jos tuntuu siltä, että yksin asiat eivät etene, hae apua TE-toimistosta. TE-toimiston yhteistyö esimerkiksi kunnan, Kelan ja eri työllistämishankkeiden kanssa antaa lisää mahdollisuuksia työllistymisellesi.

Jos olet alle 30-vuotias ja tarvitset apua työnhakuun tai et tiedä, mitä tekisit seuraavaksi, ota yhteyttä oman paikkakuntasi Ohjaamoon. Ohjaamo on paikka, jossa kuka tahansa alle 30-vuotias voi saada ilmaiseksi apua työhön, koulutukseen tai arkeen liittyvissä asioissa. 

Ohjaamoita on tällä hetkellä ympäri Suomea 45 kappaletta lähes 100 kunnan alueella.