Uutisia 2020

null TEM:n tilannekuva: lomautukset toimineet puskurina työttömyyden kasvussa, yritysten tuet estäneet konkursseja

Koronaepidemia kasvattanut työttömyyttä, mutta lomautukset toimivat puskurina

Koronakriisin aikaiset rajoitustoimet näkyvät selvästi kasvaneessa työttömyydessä. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi huhtikuussa edellisestä kuusta 124 000:lla.
Lomaukset toimivat puskurina työttömyyden kasvaessa. Vaikka työttömien määrä kasvoi huhtikuussa, suurin osa lisäyksestä syntyy lomautetuista. Lomautetuissa on paljon myyjiä ja ravintoloiden työntekijöitä, ja rajoitusten purkautuessa on mahdollisuus ennakoitua nopeampaan palautumiseen kuin aiemmissa talouskriiseissä. Ratkaisevaa on, purkautuvatko lomautukset vai muuttuvatko ne pitempikestoiseksi työttömyydeksi.

Lomautusten kasvua ennakoiden yt-neuvotteluilmoitusten ja lomautusuhan alla olevien työntekijöiden määrä nousi ennätyslukemiin maaliskuun loppupuolella. Seuraavan kuukauden aikana uusien ilmoitusten päivittäinen määrä väheni nopeasti ja tasaantui toukokuussa. Positiivista on, että toistaiseksi työnantajat ovat hyvin vähän ilmoittaneet TE-toimistoihin yt-neuvottelujen päättyneen irtisanomisiin.

Nuorten työttömyys on kaksinkertaistunut vuoden aikana. Nuorten Ohjaamotoiminnassa poikkeustila on muuttanut nuorten kysymyksiä ja huolia. Nuoria huolettavat erityisesti kesätyöt, lomautukset, toimeentulo, yksinäisyys, arjen hallinnan haasteet sekä epävarmuus opiskeluun liittyvissä asioissa.

Osa vaikeuksiin joutuneista yrittäjistä on huhtikuussa voimaan tulleen lain perusteella ilmoittautunut työnhakijaksi ja TE-toimistot ovat antaneet tähän mennessä jo 42 000 työmarkkinatukilausuntoa Kelalle.

Lue lisää TEM:n tilannekuvasta mm. Business Finlandian myöntämistä yritysten kehittämisavustuksista ja yksinyrittäjien tukihakemuksista

 TEM:n tilannekuva: lomautukset toimineet puskurina työttömyyden kasvussa, yritysten tuet estäneet konkursseja (tem.fi)