Videoiden tekstit suomeksi

1. video

Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston asiakkaaksi. Työ- ja elinkeinotoimistoa kutsutaan myös lyhenteellä TE-toimisto. TE-toimistossa sinulla on mahdollisuus saada erilaisia palveluja, joiden tarkoitus on auttaa sinua löytämään työtä. Näihin palveluihin kuuluu esimerkiksi työnvälitys ja kotoutumiskoulutus. Kotoutumiskoulutuksessa opiskellaan yleensä suomen kieltä ja yhteiskuntatietoa sekä työn hakemisessa tarvittavia taitoja. Jollakin paikkakunnilla kotoutumiskoulutusta järjestetään myös ruotsiksi. 

Nyt kerron sinulle, mitä TE-toimistossa asiakkaana oleminen tarkoittaa. Kun olet TE-toimiston asiakkaana, sinun tehtäväsi on hakea työtä. 

Kun olet työtön ja TE-toimiston asiakkuutesi on voimassa, TE-toimisto selvittää, onko sinulle mahdollista maksaa työttömyysetuutta. Työttömyysetuus on rahaa, jota maksetaan työttömän työnhakijan toimeentulon turvaamiseksi siltä ajalta, kun hän etsii uutta työtä tai osallistuu koulutukseen.

Voi olla, että sinun pitää opiskella suomen tai ruotsin kieltä, yhteiskuntatietoa ja työhaussa tarvittavia taitoja ennen kuin voit saada työpaikan. Siksi TE-toimisto pyrkii tarjoamaan sinulle mahdollisuuden opiskella kotoutumiskoulutuksessa. 

Nyt kerron tarkemmin, mitä TE-toimiston asiakkuuden alkuvaiheessa tapahtuu.

TE-toimistossa sinulle varataan paikka suomen kielen taidon lähtötasotestaukseen, joka kestää yleensä joitakin tunteja. Siinä selvitetään, minkälainen kotoutumiskoulutus sopii juuri sinulle. Sinun täytyy käydä lähtötasotestissä, jotta voit päästä kotoutumiskoulutukseen. Testin jälkeen tiedämme, minkälaista koulu-tusta tarvitset. Testissä sinun ei tarvitse osata yhtään suomea. 

Lisäksi TE-toimistossa laadimme sinulle kotoutumissuunnitelman. Paikalla on tarvittaessa myös tulkki.  Suunnitelmaan kirjataan, millaista kotoutumiskoulutusta tarvitset. Siihen kirjataan myös muita asioita, joita tarvitset, jotta voit toimia suomalaisessa yhteiskunnassa ja työelämässä. Kun tulet tekemään kotou-tumissuunnitelmaa, ole hyvä ja ota mukaasi työ- ja koulutodistuksesi mieluiten käännettynä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.  Jos sinulla on lapsia, järjestä heille hoitaja siksi aikaa, kun olet TE-toimistossa. 

Kotoutumissuunnitelman laatimisen yhteydessä sinut voidaan laittaa jonoon kotoutumiskoulutusta varten. Kun sinulle sopiva koulutuspaikka on vapaana, TE-toimisto lähettää sinulle kirjeen, jossa kerrotaan, missä ja milloin koulutus alkaa. Koulutus on sinulle maksutonta.

Voit myös itse etsiä suomen tai ruotsin kielen opiskelupaikan. Voit aloittaa opiskelun kun olet saanut TE-toimistolta luvan siihen. 

Sinulla on työnhakijana velvollisuus osallistua kielitaidon lähtötasotestiin, saapua kotoutumissuunnitelman laatimiseen ja ottaa vastaan TE-toimiston sinulle tarjoama koulutuspaikka. Työttömyysetuutta maksetaan vain, jos olet valmis ottamaan vastaan työtä tai koulutusta. Jos et ota vastaan koulutuspaikkaa, osallistu kielitaidon lähtötasotestaukseen tai hae TE-toimiston sinulle osoittamaa työpaikkaa, työttömyysetuutesi maksaminen voi katketa. 

Kun haluat lisätietoja TE-toimiston palveluista voit kysyä soittamalla TE-toimistoon tai sähköpostitse. 

Tietoa löytyy myös TE-palveluiden verkkosivuilta.

Kiitos, että kuuntelit tämän tiedotteen.


2. video

Hyvä  TE-toimiston asiakas

Kun olet TE-toimiston asiakkaana, sinun on tärkeää muistaa seuraavat asiat: 

Sinun tulee hakea itse aktiivisesti työtä ja olla valmis ottamaan vastaan TE-toimiston sinulle osoittama koulutuspaikka. Sinun pitää myös hakea TE-toimiston sinulle tarjoamia työpaikkoja. Muussa tapauksessa työttömyysetuutesi maksaminen voi katketa. 

Sinun tulee pitää TE-toimiston asiakkuutesi voimassa TE-toimiston kanssa sopimallasi tavalla. Jos saat kutsun tulla TE-toimistoon, sinun täytyy tulla paikalle kutsussa ilmoitettuna aikana. Jos et tule, työttömyysetuutesi maksaminen voi katketa. 

Muista ilmoittaa, jos osoitteesi tai puhelinnumerosi muuttuu, jos jäät sairaslomalle tai äitiyslomalle. Ota yhteyttä myös kun saat työpaikan, aloitat opiskelun tai jos päätät perustaa yrityksen.

Vastuullasi on huolehtia siitä, että oleskelulupasi on koko ajan voimassa. Ennen kuin oleskelulupasi vanhenee, toimita TE-toimistoon todistus siitä, että olet hakenut uutta lupaa. 

Jos aiot matkustaa ulkomaille, varmista, että TE-toimisto saa sinuun yhteyden myös matkan aikana. Kun haluat lisätietoja työnhausta tai TE-toimiston palveluista, saat niitä soittamalla, sähköpostitse tai internetistä TE-palveluiden verkkosivuilta.

Kiitos, että kuuntelit tämän tiedotteen.