Ennen kuin muutat Suomeen

Työn hakeminen ulkomailta vaatii enemmän aikaa ja valmisteluja kuin kotimaassa. Ennen Suomeen muuttoasi perehdy kunnolla maamme työelämään ja tapoihin, jotta asioiden hoitaminen ja sopeutuminen tapahtuisi mahdollisimman mutkattomasti. Oikean tiedon turvin muutto sujuu mukavammin.

Sivun sisältö

Selvitä millä aloilla on työtä
Hae työpaikkaa
Ryhtyisitkö yrittäjäksi?
Huolehdi lupa-asiasi kuntoon

Selvitä millä aloilla on työtä

Suuret ikäluokat ovat Suomessakin siirtymässä eläkkeelle ja työntekijöitä tarvitaan monelle alalle. Uusia työpaikkoja syntyy erityisesti terveydenhoidon tehtäviin.

Maassamme on myös tilaa ja tarvetta eri alojen yrittäjille, jotka haluavat työllistää itsensä.

Selvitä etukäteen, löytyykö maastamme oman alasi työtä. Ota myös selvää, mitä kaikkea yrityksen perustamisessa tulee ottaa huomioon.

Selvitä tutkintosi kelpoisuus

Hae työpaikkaa

Aloita työpaikan etsiminen Suomesta jo ennen kuin muutat maahamme. Voit hakea töitä työ- ja elinkeinotoimistojen verkkopalvelusta, josta löytyvät parhaillaan avoinna olevat työpaikat. Englanninkieliset työpaikkailmoitukset löytyvät erillisellä valinnalla (”englanninkieliset ilmoitukset”).

Myös Euroopan unionin komission ylläpitämässä EURES-ammatillisen liikkuvuuden portaalissa on kootusti tietoja avoimista työpaikoista ja työmarkkinatilanteesta Suomessa.

Monet työpaikoista ovat niin sanottuja piilotyöpaikkoja, joita ei ole julkisesti ilmoitettu avoimiksi. Kannattaakin olla aktiivinen ja ottaa suoraan yhteyttä yrityksiin, joista olet kiinnnostunut. 

Suomessa toimivia yrityksiä voit etsiä internetin hakukoneiden avulla. Myös sosiaalisen median käyttö rekrytoinneissa on nykyään yleistä. Onnistut parhaiten, kun käytät työnhaussa useita kanavia rinnakkain.

Huomioi kuitenkin, jos et olet EU/ETA-alueen kansalainen, sinulla täytyy olla työpaikka jo ennen kuin muutat Suomeen. 

Jos olet EU/ETA-alueen kansalainen, voit muuttaa Suomeen ja etsiä työpaikkaa kolmen kuukauden ajan.

Ryhtyisitkö yrittäjäksi?

Voit työllistyä Suomeen myös ryhtymällä yrittäjäksi. Maahamme tarvitaan uusia yrittäjiä monille aloille, esimerkiksi tarjoamaan palveluja vanhenevalle väestölle. Yrittäjänä voit hyödyntää omaa ammatti- ja kielitaitoasi ja sosiaalisia taitojasi.

Ennen yrityksen perustamista sinulla pitää olla hyvä liikeidea, johon itse uskot. Sinun pitää myös perehtyä Suomen lainsäädäntöön. Mieti, oletko luonteeltasi sellainen ihminen, joka voi toimia yrittäjänä. Yrityksen perustajan suurin haaste on yleensä riittävän rahoituksen saaminen.

Aloittavana yrittäjänä voit saada apua monella eri tavalla. Neuvontaa, koulutusta ja tietoa esimerkiksi rahoituksesta ja erilaisista tuista antavat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ja uusyrityskeskukset. Näissä neuvontapisteissä voit testauttaa yritysideasi maksutta. 

Myös TE-toimistot neuvovat aloittavia yrittäjiä ja antavat tietoa mm. yrittäjiksi aikoville järjestettävästä koulutuksesta.

Huolehdi lupa-asiasi kuntoon

Tarvittavat luvat ja rekisteröinnit riippuvat siitä, minkä maan kansalainen olet. Pidä huoli, että passisi tai EU:n virallinen henkilökortti on voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.

Jos olet EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa voidaksesi tehdä työtä, opiskella ja toimia yrittäjänä Suomessa. Huolehdi kuitenkin, että tarpeelliset rekisteröinnit ovat kunnossa saapuessasi Suomeen.

Jos olet jonkin muun kuin EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, sinun täytyy hakea työntekijän oleskelulupaa kotimaastasi käsin. Ennen luvan saamista sinun on hankittava työpaikka Suomesta.

Suomen työ- ja elinkeinotoimistot vastaavat työntekijän oleskelulupien harkinnasta. Työ- ja elinkeinotoimisto tekee joko myönteisen tai kielteisen osapäätöksen, jonka se toimittaa Maahanmuuttovirastolle. 

Työntekijän oleskelulupa on voimassa yhdellä tai useammalla ammattialalla. Lupa on joko määräaikainen tai jatkuva. Mikäli lupasi on määräaikainen ja työsuhteesi jatkuu määräajan ylitse, muista laittaa ajoissa ja etukäteen vireille jatkolupa.

Huomioi, että mikäli et ole hakenut etukäteen työntekijän oleskelulupaa, tarvitset Suomessa oleskeluun oikeuttavat asiakirjat kuten esimerkiksi viisumin ja passin, joilla voit oleskella maassa alle kolme kuukautta. 

Viisumi ei lähtökohtaisesti mahdollista työntekoa Suomessa. Ulkomaalaislaissa on erikseen säädetty tilanteista, jolloin työnteko on mahdollista tavallisen oleskeluluvan, viisumin tai viisumivapauden nojalla.

TE-toimistojen kansainväliset palvelut neuvovat työntekijän oleskelulupa-asioissa.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)