Työnhakuun Suomeen EU/ETA-maasta

Miten käynnistän työnhaun

Työnhakijan, joka saapuu Suomeen EU/ETA-maasta tai Sveitsistä U2-/ E303-lomakkeen kanssa tulee ilmoittautua TE-toimistossa henkilökohtaisesti seitsemän  päivän sisällä lähtömaasta poistuttuaan. 

Mukana tulee olla passi tai henkilökortti, josta todennetaan mm. henkilön kansalaisuus. Asioidessa TE-toimistossa U2-/E303- lomakkeen lisäksi on hyvä ottaa mukaan aiemmat alkuperäiset työ- ja koulutustodistukset. Mikäli henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta, pitää täyttää kirjallinen työnhakijaksi  ilmoittautumislomake TEM716c.

Lomake palautetaan henkilökohtaisesti U2-/E303 lomakkeen kanssa TE-toimistoon, joka tallentaa tiedot valtakunnalliseen työnhakijarekisteriin. Jos työnhakija ei jostain syystä ole vielä saanut lomaketta mukaansa lähtömaasta, pitää siitä huolimatta ilmoittautua seitsemän päivän sisällä, ettei työnhaku katkeaa.

Kuinka kauan työnhaku on voimassa

Työnhaku laitetaan voimaan U2-lomakkeiden keston mukaan (etuusoikeuden päättymispäivä), joka yleensä on kolme kuukautta. Kesto on yleensä 63-66 päivää, joistain maista tullessa kuusi kuukautta. Lähtömaa saattaa myös vaatia ilmoittautumista esim. yhden kuukauden välein, jolloin työnhaku laitetaan voimaan neljän viikon ajaksi kerrallaan.

Mitä rekisteröinnin jälkeen tapahtuu

Työnhakijaksi rekisteröinnin jälkeen TE-toimisto/ EURES asiantuntijat käsittelevät U2-lomakkeen ja toimittavat tiedon työnhakijan rekisteröitymisestä Suomessa lähtömaan viranomaislle lomakkeella SED U009. Tämä mahdollistaa työttömyysturvan maksamisen jatkumisen lähtömaasta ajaksi, jolloin työnhakija on Suomessa etsimässä työtä.

Direktiivi 2004/38/EY Euroopan unionin kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudesta liikkua ja oleskella vapaasti jäsenvaltioiden alueella takaa henkilöille mahdollisuuden oleskella ja etsiä työtä Suomessa kolmen kuukauden ajan. Yli kolmen kuukauden oleskelu Suomessa edellyttää EU/ETA-kansalaisen rekisteröitymistä maahanmuuttovirastossa.

Mistä saan neuvoa ja ohjausta

TE-toimisto tarjoaa neuvoa ja ohjausta sekä kertoo miten kannattaa edetä työnhaussa Suomessa.

Henkilöasiakkaan puhelinpalvelu

Lisätietoa eri kielillä työttömyysturvan siirtämisestä toiseen maahan työnhaun ajaksi.

Työttömyyskorvauksen siirtäminen (europe.eu)

Valtakunnallinen EURES-verkoston sähköpostiosoite on eures@te-toimisto.fi.

Your Europe logo

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)