TE-toimisto auttaa

TE-toimistosta saat asiantuntevaa apua, kun haet töitä tai pohdit ammatinvalintaan liittyviä kysymyksiä.

Työnhakuun valmennusta ja välineitä

Kun työt ovat loppuneet tai olet lähdössä opiskelujen jälkeen töihin, hae alusta asti aktiivisesti työtä. Jos jäät lomailemaan, työnsaanti vaikeutuu jo parissa kuukaudessa.

TE-toimistosta saat:

 • apua ja välineitä työnhakuun ja työhakemusten tekoon
 • valmennusta esimerkiksi työhaastatteluun.

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon, sinua voidaan markkinoida työnantajille, jotka etsivät työntekijöitä.

Ammatin- ja uranvalintaan asiantuntija-apua

Ammatinvalinta- ja uraohjauksesta löydät asiantuntijoita, joiden erikoisaloja ovat:

 • työhön ja koulutukseen hakeutuminen
 • opintojen sisältö
 • ammatit ja ammattialat
 • osaamisen kehittäminen
 • opintojen rahoitusvaihtoehdot.

TE-toimiston psykologit auttavat löytämään ratkaisuja ammatinvalintaan, työhön tai koulutukseen liittyviin kysymyksiin. He selvittävät kanssasi, millaisia edellytyksiä, tavoitteita ja vaihtoehtoja sinulla on koulutuksessa ja työelämässä.

Ohjauksessa määrittelet omat tavoitteesi. Tukenasi on koko TE-toimiston asiantuntemus, joka liittyy ammatin ja koulutuksen valintaan, työelämään ja ammatilliseen kehitykseen. Palvelut on tarkoitettu sekä nuorille että aikuisille. Ne ovat maksuttomia, mutta edellyttävät usein ajanvarausta.

Palveluja voidaan tarvittaessa tukea seuraavilla keinoilla

 • Soveltuvuustestit ja muut psykologiset arviointimenetelmät kartoittavat kiinnostuksiasi, vahvuuksiasi ja ominaisuuksiasi.
 • Työkokeilussa voit kokeilla tiettyä työtehtävää käytännössä ja saada näin konkreettista tuntumaa harkitsemaasi vaihtoehtoon ja arvioida, miten se sopii sinulle..
 • Koulutuskokeilussa voit tutustua tiettyyn koulutusalaan oppilaitoksessa. Voit arvioida, miten sovellut kyseiseen koulutukseen tai alalle, ja millaiset edellytykset sinulla on opiskella kyseisessä oppilaitoksessa.
 • Uravalmennus selkiyttää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtoja, tukee hakeutumista ammatilliseen koulutukseen ja kehittää työelämävalmiuksia ryhmämuotoisella palvelulla. Se voi sisältää luentoja, erilaisia toiminnallisia harjoituksia, kyselylomakkeita, simulaatioita ja psykologisia menetelmiä.
 • Työhönvalmennus tukee työpaikan etsintää, työsopimuksen solmimista tai työsuhteen vakiinnuttamista.
 • Asiantuntija-arvioinnit ovat esimerkiksi lääketieteellisiä, psykologisia tai sosiaalisia tutkimuksia tai ne arvioivat edellytyksiäsi yritystoimintaan.

Jos jäät työttömäksi

Jos olet työtön, ilmoittaudu TE-toimistoon työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi Oma asiointi -verkkopalvelussa

Työnhakijaksi ilmoittautuminen ja työnhaun muutokset

Oma asiointi

Jos olet alle 25-vuotias tai 25–29-vuotias vastavalmistunut työtön työnhakija, sinua koskee Nuorisotakuu. Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, kanssasi tehdään suunnitelma palveluista, jotka edistävät työllistymistäsi. Niitä tarjotaan sinulle viimeistään kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen.

TE-toimistosta voit saada myös palkkatukikortin, joka parantaa huomattavasti mahdollisuuksiasi saada työtä.

Työttömyysturva: Alle 25-vuotiaat ilman tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta

Ohjeet työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle

Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, kotikuntasi asiantuntijat auttavat ja neuvovat sinua työllistymiseen ja ammatinvalintaan liittyvissä asioissa. Saat apua ammatinvalintaan kuntakokeilun psykologeilta omasta kotikunnastasi.

Jos olet kiinnostunut palkkatuen avulla työllistymisestä, ota yhteyttä kotikuntaasi. Jos kotikuntasi arvioi, että tarvitset työllistymiseen palkkatukea, voit saada kotikunnastasi palkkatukikortin näytettäväksi työnantajalle. Jos et ole saanut palkkatukikorttia, löydät sinulle kirjatun palkkatukimahdollisuuden työllistymissuunnitelmastasi.

Työnhakijan palvelut työllisyyden kuntakokeilun aikana