Työkokemuksen hankkiminen

Miten saa työkokemusta ilman työkokemusta – siinä on aikamoinen haaste! Siitä ensimmäisestä työpaikasta ovat kuitenkin kaikki työurat alkaneet. Kun etsit sitä, älä ole turhan ronkeli. Aluksi tarjolla on yleensä vain erilaisia pätkätöitä: kesätöitä, sijaisuuksia, harjoittelua. Tärkeintä on, että saat jalkasi työelämään.

Työpaikkaa metsästämässä

Kun kartutat työkokemusta, kannattaa olla luova – kaikki työpaikat eivät ole avoimessa haussa vaan niitä täytetään, kun ”sopiva tyyppi” osuu kohdalle. Työnhaussa kannattaa muistaa myös pienemmät ja vähemmän tunnetut yritykset – niihin on vähemmän kilpailua.

Työkokemusta voi kartuttaa myös vapaaehtoistyöllä ja yhdistystoiminnalla. Tuo esiin myös omat harrastukset ja sen myötä kertyneet erityistaidot.

Jos työpaikkailmoituksessa on yhteystiedot, kannattaa rohkeasti soittaa tai käydä paikan päällä. Henkilökohtainen kontakti parantaa mahdollisuuksia, että nimesi jää työnantajan mieleen.

Näytä taitosi työpaikalla

Lyhytaikaisiinkin työsuhteisiin kannattaa suhtautua vakavasti. Tee työsi hyvin – voihan olla, että yrityksessä ilmaantuu hyvälle työntekijälle jossain vaiheessa jatkomahdollisuuksia.

Työskentely samassa työpaikassa useampana kesänä peräkkäin kertoo tuleville työnantajille, että sinusta on pidetty.