Alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma

Alkukartoitusta voit pyytää TE-toimistosta tai kunnalta. Kartoitus selvittää tilanteesi ja tarpeesi erilaisille palveluille. 

Jos olet hakeutumassa työelämään, pyydä alkukartoitusta TE-toimistossa. Toimistojen yhteystiedot löydät sivun ylälaidasta "Paikalliset TE-palvelut".

Alkukartoituksessa arvioidaan alustavasti, millaisilla palveluilla kotoutumistasi  ja työllistymistäsi  voidaan parhaiten tukea. Henkilöasiakkaan sähköiseen asiointiin pääset helpoiten kilkkaamalla Oma asiointi -nappia.

Alkukartoitus voi sisältää esimerkiksi

  • alkuhaastattelun
  • kielitaidon testauksen
  • osaamisen kartoituksen.

Kotoutumissuunnitelman teet yhdessä TE-toimiston tai kunnan viranomaisen kanssa. Siinä sovitaan palveluista, joita tarvitset kotoutumisen ja työllistymisen tueksi. Kotoutumissuunnitelmassa voidaan sopia mm. osallistumisesta kotoutumiskoulutukseen, suomen tai ruotsin kielen koulutukseen, muuhun koulutukseen, työelämävalmiuksia edistävään valmennukseen tai työkokeiluun.

Kotoutumiskoulutus on tärkeä osa kotoutumistasi. Kotoutumiskoulutuksessa voit opiskella suomen tai ruotsin kieltä, tarvittaessa saat myös luku- ja kirjoitustaidon opetusta. Kotoutumiskoulutus tarjoaa sinulle työelämään ja jatkokoulutukseen pääsyä edistäviä valmiuksia. Saadaksesi työttömyysetuutta sinun on osallistuttava alkukartoitukseen ja opiskeltava kotoutumiskoulutuksessa. Velvollisuus osallistua koulutukseen koskee sekä työvoimakoulutusta että työttömyysetuudella tuettua omaehtoista koulutusta. Kotoutumiskoulutus tarjoaa myös yhteiskunnallisia, kulttuurisia ja muita Suomeen kotoutumista edistäviä valmiuksia.

Maahanmuuttajien kotoutumispalvelut työllisyyden kuntakokeilussa

Jos sinut on ohjattu kuntakokeilun asiakkaaksi, pyydä alkukartoitusta ja kotoutumissuunnitelmaa kotikunnastasi. Kotikuntasi ohjaa sinut kotoutumissuunnitelmassa sovittuihin palveluihin.
Saadaksesi työttömyysetuutta, sinun on osallistuttava alkukartoitukseen ja suunnitelmassasi sovittuihin palveluihin. Kotoutumissuunnitelmassa voidaan sopia esimerkiksi suomen kielen ja kulttuurin opiskelusta kotoutumiskoulutuksessa.

Työnhakijan palvelut työllisyyden kuntakokeilun aikana