Uutisia 2020

null Valmistumassa, mutta ei töitä tiedossa?

Onnea valmistumisen johdosta!

Jos sinulla ei ole tiedossa työpaikkaa heti opintojen päättymisen jälkeen, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon. Näin varmistat toimeentulosi ja parannat työllistymismahdollisuuksiasi.

Voit ilmoittautua jo etukäteen ennen opintojen päättymistä. Ilmoita silloin ensimmäiseksi työttömyyspäiväksi valmistumista seuraava päivä. Mikäli ilmoittaudut työnhakijaksi vasta valmistumisen jälkeen, oikeutesi työttömyysturvaan alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä.

1. Ilmoittaudu työnhakijaksi

Parhaiten ja nopeiten saat hoidettua asiasi käyttämällä sähköistä Oma Asiointi –palvelua omilla pankkitunnuksillasi. 

Ilmoita kaikki työsuhteesi kahden viimeisen vuoden ajalta sekä lisäksi kaikki muut työnhaun kannalta merkitykselliset työsuhteet ja koulutustiedot.

Näin aloitat työnhakusi

Oma asiointi -palveluun

Jos sinun ei ole mahdollista käyttää sähköisiä palvelujamme, voit ilmoittautua puhelinpalvelussa tai paperilomakkeella. Tarkista lähimmän TE-toimistosi asiointiohjeet koronatilanteessa TE-toimiston omalta sivulta.

Paikalliset TE-toimistot

2. Ilmoittautumisen jälkeen

Saat ilmoittautumisen päätteeksi vastaanottoilmoituksen. Lue tämä tarkkaan ja toimi sen ohjeiden mukaisesti. Ilmoituksesta näet mihin saakka ilmoittautumisesi on voimassa.

Jos tilanteesi edellyttää henkilökohtaista palvelua, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai postitse kahden viikon kuluessa työnhakusi alkamisesta. Pidä siis yhteystietosi ajan tasalla Oma asiointi-palvelussa. Jos arvioimme, että sinulla ei ole tarvetta asiantuntijapalveluun, emme ota sinuun yhteyttä.

Kun olemme selvittäneet oikeutesi työttömyysetuuteen, lähetämme Kelalle tai työttömyyskassalle lausunnon työttömyysetuuden maksamista varten.

3. Hae työttömyysturvaa

Ilmoittautumisesi TE-palveluihin on oltava voimassa, jotta voit saada työttömyysetuutta. 

Noudata työttömyysturvan hakemisessa Kelan tai oman työttömyyskassasi ohjeita. Tyypillisesti vastavalmistuneelle maksetaan työmarkkinatukea. Jos hakija on valmistunut ammatillisesta koulutuksesta ja hänellä on riittävästi työhistoriaa, hänelle voidaan maksaa peruspäivärahaa. Työttömyyskassa voi maksaa myös ansiopäivärahaa, jos hakija kuuluu kassaan ja hänellä on riittävästi työhistoriaa.

Omavastuuaika (5 pv) alkaa, kun olet aloittanut työnhakusi. Omavastuupäiviltä ei makseta työttömyysetuutta. Koronatilanteen seurauksena on tehty väliaikainen lakimuutos, jonka perusteella omavastuuajalta maksetaan työttömyysetuutta, jos omavastuuaika alkaa 16.3.-31.12.2020.

Työttömyysturvan hakeminen

Tietoa työttömyysturvasta alle 25-vuotiaille, joilla ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta

Vasta­valmistunut, oletko ilman työpaikkaa? (Kela, elamassa.fi)

Näin haet ansiopäivärahaa työttömyyskassasta (tyj.fi)

4. Hae työtä omatoimisesti

Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen olet mukana, kun etsimme sopivia henkilöitä TE-toimistoon avoimeksi ilmoitettuihin työpaikkoihin. Työnhakijana olo ei kuitenkaan korvaa omaa aktiivisuutta työnhaussa. Aloita siis työpaikan hakeminen jo ennen valmistumista tai heti valmistumisen jälkeen.

Kun saat työtarjouksen

Vinkkejä työnhakuun

Lisäapua työnhakuun?

Jos tarvitset apua työnhakuun tai et tiedä, mitä tekisit seuraavaksi, ota yhteyttä oman paikkakuntasi Ohjaamoon. 
Ohjaamo on paikka, jossa kuka tahansa alle 30-vuotias voi saada ilmaiseksi apua työhön, koulutukseen tai arkeen liittyvissä asioissa. 
Ohjaamoita on tällä hetkellä ympäri Suomea 45 kappaletta lähes 100 kunnan alueella. 

Lue lisää Ohjaamosta