Ilmoittautumisohjeet muiden maiden kansalaisille

Ilmoittaudu verkkolomakkeella

Ohjeet on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät ole Suomen tai EU- tai ETA-maan kansalaisia

 • Et voi ilmoittautua työnhakijaksi, jos sinulla ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa. Oleskeluluvat myöntää Maahanmuuttovirasto (www.migri.fi)
 • Käy kaikki vaiheet huolellisesti läpi, jotta työnhakusi käynnistyy.
 • TE-toimisto antaa ilmoittautumisesi perusteella työvoimapoliittisen lausunnon siitä, onko sinulla oikeus työttömyysetuuteen.
 • Jos sinut siirretään työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi, siitä ilmoitetaan sinulle.
 • Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit ilmoittautua myös ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa.
 • Voit ilmoittautua työttömyyden tai lomautuksen alkamisen jälkeenkin. Huomioithan, että työttömyysetuutta voit kuitenkin saada vasta aikaisintaan ilmoittautumispäivästä alkaen.

Näin ilmoittadun, muut maat. 1. Avaa verkkoilmoittautumislomake. 2. Ilmoita tarkasti kaikki pyydetyt tiedot. Tämä nopeuttaa asiasi käsittelyä. 3. TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä. Palvelutarvearvio ja työllistymissuunnitelma tehdään kanssasi puhelimitse tai TE-toimistossa. 4. Hae työttömyysetuutta Kelasta tai työttömyyskassasta.

1. Avaa verkkolomake

Verkkolomakkeella voit ilmoittautua ilman tunnistautumista, mikäli et ole aiemmin ollut TE-toimiston asiakkaana ja olet vähintään 16-vuotias. (Huom! Ei toimi Internet Explorer- selaimella)

Verkkoilmoittautumiseen (ahtp.fi)

Jos olet ollut aiemmin TE-toimiston asiakkaana, et voi käyttää ilman tunnistusta olevaa ilmoittautumislomaketta. Voit ilmoittautua työnhakijaksi puhelinpalvelussa.

Henkilöasiakkaan puhelinpalvelu

Jos olet uusi työnhakija, eikä sinulla ole mahdollisuutta täyttää verkkolomaketta, tai olet alle 16-vuotias, käy henkilökohtaisesti TE-toimistossa. Ota mukaan voimassa oleva oleskelulupa.

2. Täytä kaikki pyydetyt tiedot huolellisesti

Tarkasta yhteystietojesi ajantasaisuus. On tärkeää, että TE-toimisto pystyy olemaan sinuun tarvittaessa yhteydessä.

Ilmoita tiedossasi olevat muutokset, kuten kolmen kuukauden sisällä alkavat työsuhteet tai opinnot. Ilmoita kuitenkin vain muutokset, jotka ovat täysin varmistuneet.

Ilmoita työhistoriasi. Täydennä työsuhteiden päättymisajankohdat ja -syyt. Mainitse työhistoriassa myös aikaisempi tai tämänhetkinen yritystoimintasi. Puutteellisesti ilmoitetut tiedot saatetaan joutua tarkistamaan selvityspyynnöllä tai puhelimitse, jolloin asiasi käsittely pitkittyy.

Täydennä koulutushistoriasi ja opintojen päättymispäivät. Ilmoita myös keskeneräiset opinnot, joista sinulla ei ole tutkinto- tai erotodistusta. Huomioithan, että ilmoittautumisen jälkeen et voi enää itse muuttaa antamiasi työhistoria- tai koulutustietoja.

Muista ilmoittaa myös omaishoitajuus tai omassa työssä työllistyminen (esimerkiksi freelancer-työt). Hyödynnä tarvittaessa Lisätietoja -kenttää.

Huomioithan, että sinun tulee olla valmis hakemaan ja vastaanottamaan työkykyäsi vastaavaa kokoaikatyötä saadaksesi työttömyysetuutta tai kotoutumispalveluita, kuten TE-toimiston järjestämää maksutonta suomen tai ruotsin kielen koulutusta.

Kotoutumiskoulutus maahanmuuttajalle

Sinun tulee ilmoittaa mistä haet työttömyysetuutta. Mikäli kuulut työttömyyskassaan ja työssäoloehtosi täyttyy, haet etuutta kassasta. Muussa tapauksessa maksaja on Kela. TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen maksajalle.

Lähetettyäsi ilmoittautumisen, saat vastaanottoilmoituksen, josta näet lähettämäsi tiedot, työnhakusi voimassaolon ja toimintaohjeita. Lue tämä tarkkaan.

3. TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä

TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä palvelutarvearvion ja työllistymissuunnitelman laatimiseksi. Yhteydenotto tapahtuu puhelimitse tai kirjeellä. Pidäthän yhteystietosi ajan tasalla Oma asiointi palvelussa. Palvelutarvearvio ja työllistymissuunnitelma voidaan tehdä kanssasi joko puhelimitse tai TE-toimistossa.

Jos kuulut kuntakokeilun asiakkaaksi, kotikuntasi ottaa sinuun yhteyttä ja tekee kanssasi palveluntarvearvion ja työllistymissuunnitelman. Jos olet kuntakokeilun asiakas, saat apua työllistymiseen kotikunnastasi TE-toimiston sijasta.

Työnhakijan palvelut työllisyyden kuntakokeilun aikana

4. Hae työttömyysetuutta maksajalta

Jos olet jäämässä työttömäksi, tulet lomautetuksi tai jäät lyhennetylle työviikolle, lue lisätietoa seuraavalta sivulta:

Jäämässä työttömäksi

Mikäli kuulut työttömyyskassaan ja työssäoloehtosi täyttyy, hae työttömyysetuutta siitä kassasta, jonka jäsen olet.  Muussa tapauksessa hae työttömyysetuutta Kelasta. TE-toimisto ilmoittaa heille oikeudestasi työttömyysturvaan.

Työttömyysetuuden hakeminen

Huomioi vielä seuraavat asiat

 • Ilmoittautumisesi pyritään käsittelemään 14 vuorokauden kuluessa.
 • Sinun ei tarvitse lähettää liitteitä. Pyydämme liitteet, kuten tutkinto- ja työtodistukset, tarvittaessa.
 • Jos työsuhteesi on päättynyt koeajalla, omasta pyynnöstäsi tai sinut on irtisanottu, TE-toimisto tekee sinulle selvityspyynnön. Saat tiedon Oma asiointi -palveluun ja postitse tai tekstiviestillä
 • Tarvittaessa TE-toimisto pyytää lisätietoja opinnoista tai yrittämisestä selvityspyynnöllä. Saat tiedon Oma asiointi -palveluun ja postitse tai tekstiviestillä.
 • Jos kuulut kuntakokeilun asiakkaaksi, kotikuntasi pyytää sinulta tarvittaessa lisätietoja selvityspyynnöllä.
 • Käsittelyn nopeuttamiseksi, vastaa mahdollisiin selvityspyyntöihin Oma asiointi -palvelussa. Vastausaikaa on 14 vuorokautta. Selvityspyyntö käsitellään viimeistään 30 päivän kuluessa vastauksestasi.
 • Voit seurata tilanteesi etenemistä Oma asiointi -palvelussa. Löydät sieltä myös lausuntosi, kun se valmistuu.
 • Tee tarvittaessa yhteydenottopyyntö TE-toimistoon Oma asiointi -palvelun kautta. Ilmoittautumiset käsitellään saapumisjärjestyksessä, joten yhteydenottopyyntö ei nopeuta asiasi käsittelyä.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)