Ilmoittautumisohjeet Suomen kansalaiselle

Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuminen sisältää useita vaiheita. Käy kaikki vaiheet huolellisesti läpi, jotta työnhakusi säilyy voimassa. Jos työnhakusi katkeaa, päättyy oikeutesi työttömyysetuuteen.TE-toimisto antaa ilmoittautumisesi perusteella työvoimapoliittisen lausunnon siitä, onko sinulla oikeus työttömyysetuuteen.

Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Voit ilmoittautua myös ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa. Voit ilmoittautua työttömyyden tai lomautuksen alkamisen jälkeenkin. Huomioithan, että työttömyysetuutta voit kuitenkin saada vasta aikaisintaan ilmoittautumispäivästä alkaen.

Neuvoja työnhakijaksi ilmoittautumiseen saat aina paikallisesta TE-toimistosta ja henkilöasiakkaan puhelinpalvelusta

Ilmoittautuminen Oma asiointi -palvelussa

Jos olet Suomen kansalainen ja sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti, on ensisijaisena vaihtoehtona aloittaa työnhakusi Oma asiointi -palvelussa.

Mikäli et pysty käyttämään Oma asiointi -palvelua, ilmoittaudu noudattaen näitä ohjeita:

Ilmoittautumisohjeet, jos et voi ilmoittautua Oma asiointi -palvelussa

Näin ilmoittaudun, Suomen kansalainen. 1. Siirry Oma asiointi -palveluun. 2. Ilmoita tarkasti kaikki pyydetyt tiedot. Tämä nopeuttaa asian käsittelyä. 3. Saitko tehtäväksi palvelutarvearvion? Tee se kahden arkipäivän kuluessa, ettei työnhakusi pääty. 4. Saitko tehtäväksi työllistymissuunnitelman? Tee se seitsemän arkipäivän kuluessa, ettei työnhakusi pääty. 5. Hae työttömyysetuutta Kelasta tai työttömyyskassasta.

1. Kirjaudu Oma asiointi -palveluun 

Tunnistaudu verkkoasiointipalveluumme verkkopankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Oma asiointi -palvelu (asiointi.mol.fi)

2. Täytä kaikki pyydetyt tiedot huolellisesti

Tarkasta yhteystietojesi ajantasaisuus. On tärkeää, että TE-toimisto pystyy olemaan sinuun tarvittaessa yhteydessä.

Ilmoita tiedossasi olevat muutokset, kuten kolmen kuukauden sisällä alkavat työsuhteet tai opinnot. Ilmoita kuitenkin vain muutokset, jotka ovat täysin varmistuneet.

Ilmoita työhistoriasi. Täydennä työsuhteiden päättymisajankohdat ja -syyt. Mainitse työhistoriassa myös aikaisempi tai tämänhetkinen yritystoimintasi. Puutteellisesti ilmoitetut tiedot saatetaan joutua tarkistamaan selvityspyynnöllä tai puhelimitse, jolloin asiasi käsittely pitkittyy.

Täydennä koulutushistoriasi ja opintojen päättymispäivät. Ilmoita myös keskeneräiset opinnot, joista sinulla ei ole tutkinto- tai erotodistusta. Huomioithan, että ilmoittautumisen jälkeen et voi enää itse muuttaa antamiasi työhistoria- tai koulutustietoja.

Muista ilmoittaa myös omaishoitajuus tai omassa työssä työllistyminen (esimerkiksi freelancer-työt). Hyödynnä tarvittaessa Lisätietoja -kenttää.

Sinun tulee ilmoittaa mistä haet työttömyysetuutta. Mikäli kuulut työttömyyskassaan ja työssäoloehtosi täyttyy, haet etuutta kassasta. Muussa tapauksessa maksaja on Kela. TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen maksajalle.

Lähetettyäsi ilmoittautumisen, saat vastaanottoilmoituksen, josta näet lähettämäsi tiedot, työnhakusi voimassaolon ja toimintaohjeita. Lue tämä tarkkaan.

Näet Oma asioinnin vastaanottoilmoituksesta, siirretäänkö sinut työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi. Jos sinut siirretään kuntakokeiluun, sinulle ei tule tehtäväksi palvelutarvearviota tai työllistymissuunnitelmaa työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä. Työnhakusi on voimassa toistaiseksi, kun olet saanut vastaanottoilmoituksen. Kotikuntasi ottaa sinuun yhteyttä ja tekee sinulle palvelutarvearvion ja työllistymissuunnitelman.

Työnhakijan palvelut työllisyyden kuntakokeilun aikana

Olet TE-toimiston asiakas, jos saamassasi vastaanottoilmoituksessa ei ilmoiteta, että sinut siirretään kuntakokeilun asiakkaaksi. Jos olet TE-toimiston asiakas, vastaanottoilmoituksessa voidaan pyytää sinua tekemään palvelutarvearvio ja työllistymissuunnitelma. Tee ne annettujen määräaikojen sisällä, jotta työnhakusi ei katkea.

Palveluasiantuntijat ohjeistavat sinua tarvittaessa Oma asiointi -palvelun chatissa.

3. Palvelutarpeen arviointi

Mikäli työnhakutilanteessasi ei ole tapahtumassa muutoksia kolmen kuukauden sisällä, sinut ohjataan Oma asiointi -palvelussa seuraavaksi arvioimaan palvelutarvettasi. Työllisyyden kuntakokeilun asiakkaat eivät tee itse palvelutarvearviota. Tarkista Oma asioinnin vastaanottoilmoituksesta, kuulutko kuntakokeilun asiakkaaksi. 

Muistathan, että jos olet TE-toimiston asiakas, sinun täytyy tehdä palvelutarvearvio, jos sitä pyydetään sinulta, jotta työnhakusi ei katkea. Vastaa palvelutarvearvioon heti tai viimeistään kahden arkipäivän kuluessa ilmoittautumisesta. Jos et vastaa palvelutarvearvioon määräaikaan mennessä, työnhakusi katkeaa.

Antamiesi vastausten perusteella arvioimme sinulle sopivimmat palvelut.

Asiantuntijapalvelua tilanteesi mukaan

4. Työllistymissuunnitelma

Jos saat suunnitelman tehtäväksi, se on laadittava tai hyväksyttävä seitsemän arkipäivän sisällä siitä, kun olet tehnyt palvelutarpeen arvioinnin. Ellet laadi tai hyväksy suunnitelmaa määräaikaan mennessä, työnhakusi katkeaa.Työllisyyden kuntakokeilun asiakkaat eivät tee itse suunnitelmaa Oma asioinnissa ilmoittautumisen yhteydessä. Tarkista Oma asioinnin vastaanottoilmoituksesta, kuulutko kuntakokeilun asiakkaaksi. Muistathan, että jos olet TE-toimiston asiakas, sinun täytyy laatia työllistymissuunnitelma, jos sitä pyydetään sinulta, jotta työnhakusi ei katkea.

Kerro työllistymissuunnitelmassa tilanteestasi, tavoitteistasi ja mahdollisista työnhaun esteistä. On myös mahdollista, että saat valmiin ehdotuksen suunnitelmaksi tai suunnitelma tulee laadittavaksi yhdessä TE-toimiston asiantuntijan kanssa.

Muistathan ilmoittaa Oma asiointi -palvelussa työllistymissuunnitelman tehtävien toteutumisesta määräaikoihin mennessä. Määräajat näkyvät suunnitelmassasi. Tehtävien toteuttamatta jättäminen saattaa johtaa työttömyysetuuden katkeamiseen.

Työllistymissuunnitelma

5. Hae työttömyysetuutta maksajalta

Jos olet jäämässä työttömäksi, tulet lomautetuksi tai jäät lyhennetylle työviikolle, lue lisätietoa seuraavalta sivulta:

Jäämässä työttömäksi

Mikäli kuulut työttömyyskassaan ja työssäoloehtosi täyttyy, hae työttömyysetuutta siitä kassasta, jonka jäsen olet.  Muussa tapauksessa hae työttömyysetuutta Kelasta. TE-toimisto ilmoittaa heille oikeudestasi työttömyysturvaan.

Työttömyysetuuden hakeminen

Huomioi vielä seuraavat asiat

 • Ilmoittautumisesi pyritään käsittelemään 14 vuorokauden kuluessa.
 • Sinun ei tarvitse lähettää liitteitä. Pyydämme liitteet, kuten tutkinto- ja työtodistukset, tarvittaessa.
 • Jos työsuhteesi on päättynyt koeajalla, omasta pyynnöstäsi tai sinut on irtisanottu, TE-toimisto tekee sinulle selvityspyynnön. Saat tiedon Oma asiointi -palveluun ja postitse tai tekstiviestillä
 • Tarvittaessa TE-toimisto pyytää lisätietoja opinnoista tai yrittämisestä selvityspyynnöllä. Saat tiedon Oma asiointi -palveluun ja postitse tai tekstiviestillä.
 • Käsittelyn nopeuttamiseksi, vastaa mahdollisiin selvityspyyntöihin Oma asiointi -palvelussa. Vastausaikaa on 14 vuorokautta. Selvityspyyntö käsitellään viimeistään 30 päivän kuluessa vastauksestasi.
 • Voit seurata tilanteesi etenemistä Oma asiointi -palvelussa. Löydät sieltä myös lausuntosi, kun se valmistuu.
 • Tee tarvittaessa yhteydenottopyyntö TE-toimistoon Oma asiointi -palvelun kautta. Ilmoittautumiset käsitellään saapumisjärjestyksessä, joten yhteydenottopyyntö ei nopeuta asiasi käsittelyä.

Ilmoittautumisohjeet, jos et voi ilmoittautua Oma asiointi -palvelussa

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, voit ilmoittautua verkkolomakkeella

Voit käyttää lomaketta jos:

1. Sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Oma Asiointi- palvelua ja

2. Et ole ollut aikaisemmin TE-toimistossa asiakkaana ja

3. Olet vähintään 16- vuotias.

 

Näin ilmoittaudun, jos en voi ilmoittautua Oma asiointi -palvelussa. 1. Ilmoittaudu verkkoilmoittautumislomakkeella tai puhelinpalvelussamme tai paikallisessa TE-toimistossa. 2. Te-toimisto ottaa sinuun yhteyttä. Palvelutarvearvio ja työllistymissuunnitelma tehdään kanssasi puhelimitse tai TE-toimistossa. 3. Hae työttömyysetuutta Kelasta tai työttömyyskassastasi.

1. Ilmoittautumisvaihtoehdot jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Oma Asiointia

Käytössäsi on verkkolomake, jolla voit ilmoittautua ilman tunnistautumista. Huom. Lomake ei toimi Internet Explorer-selaimella. Käytä lomaketta vain, jos olet vähintään 16-vuotias, sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Oma asiointia ja et ole ollut TE-toimiston asiakkaana.

Verkkoilmoittautumiseen (ahtp.fi) 

Jos olet ollut aiemmin TE-toimiston asiakkaana, eli tietosi löytyvät tietojärjestelmästä tai olet alle 16-vuotias, et voi käyttää ilman tunnistusta olevaa ilmoittautumislomaketta. 

Tällaisessa tilanteessa voit ilmoittautua työnhakijaksi puhelinpalvelussa tai TE-toimistossa

Jos olet uusi työnhakija, eikä sinulla ole mahdollisuutta täyttää verkkolomaketta, käy henkilökohtaisesti TE-toimistossa. Ota mukaan henkilötodistus.

2. TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä

TE-toimisto ottaa sinuun yhteyttä palvelutarvearvion ja työllistymissuunnitelman laatimiseksi. Yhteydenotto tapahtuu puhelimitse tai kirjeellä. Pidäthän yhteystietosi ajan tasalla. Palvelutarvearvio ja työllistymissuunnitelma voidaan tehdä kanssasi joko puhelimitse tai TE-toimistossa.

3. Hae työttömyysetuutta maksajalta

Jos olet jäämässä työttömäksi, tulet lomautetuksi tai jäät lyhennetylle työviikolle, lue lisätietoa seuraavalta sivulta:

Jäämässä työttömäksi

Mikäli kuulut työttömyyskassaan ja työssäoloehtosi täyttyy, hae työttömyysetuutta siitä kassasta, jonka jäsen olet.  Muussa tapauksessa hae työttömyysetuutta Kelasta. TE-toimisto ilmoittaa heille oikeudestasi työttömyysturvaan.

Työttömyysetuuden hakeminen

Huomioi myös seuraavat asiat

 • Ilmoittautumisesi pyritään käsittelemään 14 vuorokauden kuluessa.
 • Sinun ei tarvitse lähettää liitteitä. Pyydämme liitteet, kuten tutkinto- ja työtodistukset, tarvittaessa.
 • Jos työsuhteesi on päättynyt koeajalla, omasta pyynnöstäsi tai sinut on irtisanottu, TE-toimisto tekee sinulle selvityspyynnön. Saat tiedon postitse.
 • Tarvittaessa TE-toimisto pyytää lisätietoja opinnoista tai yrittämisestä selvityspyynnöllä. Saat tiedon postitse.
 • Käsittelyn nopeuttamiseksi, vastaa mahdollisiin selvityspyyntöihin mahdollisimman pikaisesti. Vastausaikaa on 14 vuorokautta. Selvityspyyntö käsitellään viimeistään 30 päivän kuluessa vastauksestasi.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)