Usein kysyttyä

Useimmiten kysytyt kysymykset aihealueittain:

Työnhakijat

Työnantajat ja yrittäjät

Yhteistyökumppanit

Oma työnhaku ja Oma asiointi -verkkopalvelu

Miten ilmoittaudun työnhakijaksi?

Aloitat työnhakusi helpoimmin ja nopeimmin verkossa:

 • Kirjaudu Oma asiointi -palveluun.
 • Vastaa verkkopalvelun kysymyksiin ja lähetä tiedot. Tämän jälkeen työnhakusi alkaa heti.
 • Saat vastaanottoilmoituksen, josta näet lähettämäsi tiedot ja työnhakusi voimassaolon. Samalla saat ohjeet, miten jatkat asiointiasi.

Jos sinulla ei ole henkilökohtaisia pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, tutustu ohjeisiin:

Mistä voin tarkistaa omat asiakastietoni?

Oma asiointi -palvelussa voit tarkistaa ja päivittää asiakastietosi, tarkistaa työnhakusi voimassaolon sekä onko sinulla avoinna olevia asioita ja tehtäviä. Tee annetut tehtävät määräaikaan mennessä. 

Mitä tietoja voin ilmoittaa verkkopalvelun kautta?

Verkkopalvelumme kautta voit ilmoittaa suurimman osan TE-toimiston kanssa asioinnista.

Minut on lomautettu. Mitä teen?

Katso tarkat ohjeet sivulta 

Mistä löydän minulle tehdyn TE-toimiston selvityspyynnön?

TE-toimiston tekemään selvityspyyntöön voit antaa vastauksen Oma asiointi -palvelussa  

 1. kohdassa "Kaikki asiointi" > "Omat työttömyysturvatiedot” tai  
 2. klikkaamalla etusivulla "Avoin asia tai tehtävä" -listalla pyydettyä selvitystä ja siirtymällä Omat työttömyysturvatiedot -sivuille.

Mistä saan todistuksen työttömyydestä?

Voit tulostaa Oma asiointi -palvelusta todistuksen työnhaun voimassaolosta siirtymällä etusivulta kohtaan "Kaikki asiointi" > "Oma työnhaku" > "Katsele omia työnhakutietoja". Todistuksessa näkyy milloin työnhakusi on alkanut ja mikä on työllisyystilanteesi tulostuspäivänä.

Kaikki asiointi -kohdan kautta pääset myös halutessasi tulostamaan työllistymissuunnitelmasi ("Oma suunnitelma") tai sinulle annetun työvoimapoliittisen lausunnon ("Omat työttömyysturvatiedot").

Olen muuttanut, päivittyykö osoitteeni automaattisesti TE-toimiston tietojärjestelmään?

Osoitetiedot eivät päivity automaattisesti TE-toimiston asiakastietojärjestelmään. Sinun pitää itse ilmoittaa muuttuneet osoite- tai muut yhteystietosi. Yhteystiedot voit päivittää Oma asiointi -palvelussa tai ilmoittamalla tiedot henkilöasiakkaan puhelinpalveluun tai TE-toimistoon.

Mikä merkitys on työllistymissuunnitelmalla?

Kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi, arvioimme tilannettasi antamiesi tietojen perusteella. Tarvitsemasi palvelut ja sovitut tehtävät kirjataan suunnitelmaksi, jossa sovitaan työnhakusi tavoitteista, miten edistät itse työllistymistäsi, mitä palveluja tarvitset ja miten asioit jatkossa TE-toimiston kanssa.

Sinun pitää toimia suunnitelmassa sovitulla tavalla, jotta et menetä oikeuttasi työttömyysetuuteen.

Kun työllistymistä edistävistä palveluista (työnhakuvalmennus ja uravalmennus, työ- tai koulutuskokeilu pl. työvoimakoulutus, työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu, kuntouttava työtoiminta, kotoutumisen edistämisestä annetun lain mukainen omaehtoinen opiskelu) sovitaan suunnitelmassasi, voi työttömyysetuuden maksaja maksaa korotettua etuutta palvelun ajalta.

Miten voin ilmoittaa suunnitelman toteuttamisesta?

Voit ilmoittaa työllistymis-, aktivointi- tai kotoutumissuunnitelman tehtävien toteuttamisesta verkossa Oma asiointi -palvelun etusivulta löytyvän ”Avoimet asiat ja tehtävät” -osion alta. Toteutumisesta pitää ilmoittaa merkittyyn määräaikaan mennessä.

 • Ilmoituksen voi tehdä Oma asiointi-palvelussa, jos suunnitelma on allekirjoitettu ja työnhaku on voimassa, tehtävien toteutumatietoa ei ole vielä merkitty eikä suunnitelman tarkistuspäivä ole mennyt umpeen.
 • Voit ilmoittaa yhden tai useamman tehtävän toteuttamisesta kerrallaan. Lisätietoja-kenttään voit halutessasi ilmoittaa tehtävän toteuttamisesta tarkennettua lisätietoa.
 • Lähettämisen jälkeen et voi enää muuttaa jo antamaasi tietoa. Jos haluat korjata Oma asiointi -palvelun kautta lähettämääsi ilmoitusta, ota yhteyttä TE-toimistoon.
 • Lähetettyäsi ilmoituksen saat itsellesi vastaanottoilmoituksen. Voit halutessasi tulostaa lomakkeen PDF:n tulostustoiminnolla tai tallentaa sen tietokoneellesi.

Jos et voi käyttää Oma asiointi -palvelua, ilmoita tehtävien tekemisestä TE-toimiston kanssa sopimallasi tavalla.

Työttömyysturva

Olenko oikeutettu työttömyysetuuteen?

TE-toimisto selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon ja ilmoitat hakevasi työttömyysetuutta. Etuuden saamiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi opiskelu tai yrittäjäyys. 

Miten etuutta haetaan?

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon ja haet työttömyysetuutta, TE-toimisto tutkii etuuden saamisen työvoimapoliittiset edellytykset. TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon joko työttömyyskassalle, jos olet kassan jäsen tai Kelalle, jos et kuulu mihinkään työttömyyskassaan. Tämän jälkeen teet hakemuksen työttömyysetuuden maksajalle.

Työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela tutkii muut etuuden saamisen edellytykset, esimerkiksi omavastuuajan kulumisen. Etuuden maksajalta voit tiedustella tarkemmin myös esimerkiksi tulojen vaikutuksesta työttömyysetuuden maksamiseen osa-aikaisen työn aikana.

Lue lisää työttömyysetuuden hakemisesta: 

Mitä todistuksia minun tulee toimittaa TE-toimistoon?

TE-toimistoon ei tarvitse toimittaa asiakirjoja automaattisesti. Mikäli asiakirjoja tarvitaan, TE-toimiston asiantuntija pyytää niitä sinulta erikseen kirjeitse, puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Tarvittavia asiakirjoja voivat olla esimerkiksi lomautustodistus, tutkintotodistus, työtodistus, työsopimus tai lääkärintodistus.

 Jos olet aikeissa toimittaa toimistolle asiakirjoja, suosittelemme käyttämään turvaviestipalvelua.

Mikä on työvoimapoliittinen lausunto ja milloin se annetaan?

Työvoimapoliittinen lausunto on TE-toimiston antama lausunto työttömyysetuuden maksajalle (työttömyyskassa tai Kela) oikeudestasi työttömyysetuuteen. Joskus voit saada TE-toimistolta selvityspyynnön, johon sinun tulee vastata ennenkuin lausunto voidaan antaa.

TE-toimiston tulee antaa työvoimapoliittinen lausunto ilman aiheetonta viivytystä, kuitenkin 30 päivän kuluessa siitä, kun olet palauttanut selvityksen liitteineen. Oman toimistosi käsittelyaika voi olla tarkemmin nähtävillä oman toimistosi verkkosivuilla.

Omat lausuntosi ja niiden käsittelyvaiheet voit nähdä Oma asiointi -palvelussa kohdassa "Kaikki asiointi" > "Omat työttömyysturvatiedot”

Olen tyytymätön TE-toimiston antamaan työvoimapoliittiseen lausuntoon, mitä voin tehdä?

TE-toimiston antamasta työvoimapoliittisesta lausunnosta ei voi valittaa. Sen sijaan haettuasi työttömyysetuutta Kelalta tai työttömyyskassasta, voit tehdä valituksen maksajan päätöksen saatuasi. Ohjeet valitusmenettelyyn saat maksajan päätöksen yhteydessä. 

Mikäli TE-toimisto on antanut työvoimapoliittisen lausunnon ilman omaa selvitystäsi tai puutteellisilla tiedoilla, voit toimittaa TE-toimistoosi oman selvityksesi tai lisätietoa aiempaan selvitykseesi lausunnon uudelleenkäsittelyä varten. Uudelleenkäsittelypyyntö tulee tehdä kirjallisesti ja voit lähettää sen TE-toimistoosi esim. sähköpostilla. Huomioithan, että uudelleenkäsittelypyyntö ei ole sama asia kuin valituksen tekeminen työttömyysetuuden maksajan päätökseen.

Jos haluat keskustella saamastasi työvoimapoliittisesta lausunnosta, voit soittaa puhelinpalveluumme.

Olen saanut karenssin. Voinko mennä töihin?

Karenssi on korvaukseton määräaika, eli aika, jolloin et ole oikeutettu työttömyysetuuteen. Karenssi ei estä työn vastaanottamista, eikä työn aloittaminen vaikuta karenssiajan kulumiseen. Karenssiajalta et kuitenkaan voi saada soviteltua työttömyysetuutta aloitettuasi osa-aikaisen työn.

Sain TE-toimistolta 0A4- lausunnon, jonka mukaan työnhakuni ei ole enää voimassa. Mitä voin tehdä?

Työvoimapoliittisessa lausunnossa kerrotaan, mistä alkaen et ole enää oikeutettu työttömyysetuuteen. Sinun ei tarvitse tehdä mitään, jos olet jo käynnistänyt työnhakusi uudelleen tai työnhakusi ei ole tarpeellista olla enää voimassa. Huomioithan, että työnhaun voimassaolo on ehdoton edellytys työttömyysetuuden saamiseen, myös sovitellun työttömyysetuuden kohdalla. Ilmoittaudu tarvittaessa uudelleen työnhakijaksi. 

Asiointi TE-toimiston kanssa

Miten saan ajanvarauksen TE-toimistoon?

Kaikessa asioinnissa ei tarvita ajanvarausta TE-toimistoon. Verkossa Oma asiointi-palvelussa voit mm. muuttaa työnhakutietojasi sekä tarkistaa työnhaun voimassaolon ja työttömyysturvalausuntosi.

Jos tarvitset ajanvarauksen TE-toimistoon, sovi asiasta aina suoraan TE-toimiston kanssa puhelimitse tai asioimalla. Myös ajanvarauksen muutokset tehdään suoraan TE-toimistoon. 

Katso TE-toimistojen yhteystiedot ja asiointiohjeet sivuilta

TE-toimiston piti ottaa yhteyttä eiliseen mennessä, mutta puhelua ei ole tullut

Työnhakusi on voimassa toistaiseksi, jos Oma asiointi -verkkopalvelun asiakastiedoissasi näkyy ”Työnhakusi on voimassa. TE- toimisto ottaa sinuun yhteyttä pp.kk.vvvv mennessä”. Se tarkoittaa, että työnhakusi ei katkea, vaikka TE- toimistosta ei vielä ole sinuun yhteydessä oltukaan. TE-toimisto ottaa Sinuun yhteyttä mahdollisimman pian

On tärkeää, että pidät  yhteystietosi ajan tasalla TE- toimiston mahdollisia yhteydenottoja varten (esim. aikavaraukset, työtarjoukset).

Työllisyyden kuntakokeilut

Mistä tiedän, olenko työllisyyden kuntakokeilun asiakas?

Sinun ei tarvitse itse selvittää, oletko työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Jos olet kuntakokeilun asiakas, saat tiedon siitä henkilökohtaisesti kirjeellä tai silloin, kun ilmoittaudut työnhakijaksi Oma asioinnin kautta tai teet Oma asioinnissa muutosilmoituksen, jossa ilmoitat työttömyyden tai lomautuksen alkamisesta.

Kun haluat käynnistää työnhakusi, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon ohjeiden mukaisesti.

Miten asioin, jos minut siirretään työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi?

Kun olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, kuntakokeiluun kuuluva kotikuntasi auttaa sinua työllistymisessä ja tarjoaa sinulle sopivia palveluita TE-toimiston sijasta. Jos esimerkiksi olet Pirkanmaan kuntakokeilun asiakas ja kotikuntasi on Tampere, silloin saat apua työllistymiseen Tampereen kaupungilta.

Kotikuntasi tekee sinulle palvelutarvearvion ja laatii kanssasi työllistymissuunnitelman. Kotikuntasi voi antaa sinulle myös työvoimapoliittisia lausuntoja tai pyytää lisätietoja epäselviin asioihin selvityspyynnöllä. Kun tarvitset apua, ole ensisijaisesti yhteydessä omaan asiantuntijaasi kotikunnassasi. Käytössäsi ovat myös Oma asiointi -palvelu ja TE-puhelinpalvelut.

Tukea työllistymiseen

Mitä ovat palkkatuki ja palkkatukikortti?

TE-toimisto voi myöntää työnantajalle palkkatukea työttömän henkilön palkkauskustannuksiin, jos työnhakija ei työllisty avoimille työmarkkinoille tai jos hän ei pääse koulutukseen. TE-toimisto harkitsee tapauskohtaisesti, milloin työnhakijan työhön pääsyä voidaan tukea myöntämällä palkkatukea.

TE-toimisto voi antaa työnhakijalle palkkatukikortin (ent. Sanssi- ja Duuni-kortit) omatoimiseen työnhakuun. Jos työnhakijalla on palkkatukikortti, se tarkoittaa, että TE-toimisto on sitoutunut myöntämään palkkatukea kortin haltijan palkkaamiseen, jos tuen myöntämisen työnantajaa ja työsuhdetta koskevat edellytykset täyttyvät.

Palkkatukea voidaan myöntää myös ilman palkkatukikorttia, jos tuetun työn mahdollisuus on kirjattu työttömän työnhakijan työllistymissuunnitelmaan.

Avoimet työpaikat -palvelu

Miten löydän oman alani työpaikkoja?

TE-palveluissa on käytössä kansainvälinen ammattiluokitus ISCO (International Standard Classification of Occupations). 

Verkko- ja asiointipalveluissa näkyvät vain ISCO-luokituksen mukaiset ammattialat. TE-palvelujen ammattinimikkeet on ryhmitelty tämän luokituksen mukaan.

ISCO-ammattiluokitukseen voi tutustua tarkemmin Tilastokeskuksen sivuilla

Voit hakea TE-palveluissa käytettäviä ammattinimikkeitä

Työpaikkavahti

Miten tilaan työpaikkavahdin?

Tee ensin haku työpaikasta. Vahti-linkki näkyy sivulla vasta, kun olet tehnyt haun. Käytä erilaisia hakuehtoja. Jos et ole rajannut hakuasi riittävän tarkasti, saat sähköpostiisi turhia ilmoituksia.

Avaa ylävalikosta otsikko Vahti. Anna sähköpostiosoite, johon viestit lähetetään ja siirry tilausvahvistukseen. Voit myöhemmin muuttaa sähköpostiosoitetta viestin linkistä kohdasta Tilauksen hallinta.

Mitä tarkoittaa työpaikkavahdin viestiä avatessa "Työpaikka ei ole tiedotuksessa"?

Sähköpostiviestin saapumisen jälkeen työpaikka on saattanut jo täyttyä tai se on muusta syystä poistettu avoimista työpaikoista. Kun linkin painamisen jälkeen saat ilmoituksen "Työpaikkailmoitus ei enää ole tiedotuksessa", eivät paikan kuvaustiedot ole enää luettavissa.

Miksi työpaikkavahti toimittaa samoja ilmoituksia uudelleen?

Työpaikkavahtisi hallintapalvelun kautta voit tarkistaa tekemäsi tilauksen. On mahdollista, että olet valinnut toimitettavaksi kaikki ilmoitukset. Mikäli haluat vain uusimmat ilmoitukset, rajaa hallintapalvelussa 24 h tai 3, 7 tai 14 päivää uudemmat ilmoitukset.

Sama ilmoitus voi tulla useaan kertaan myös siksi, että ilmoitukseen tehdään muutoksia, jonka jälkeen työpaikkavahti lähettää ilmoituksen uutena työpaikkailmoituksena sähköpostiisi.

Miksi työpaikkailmoituksia ei tule sähköpostiin?

Ennen tilauksen voimaantuloa on sähköpostiisi lähetetty aktivointilinkki. Sen kautta vahvistat tekemäsi tilauksen, jonka jälkeen tilauksesi on voimassa. Jos et saa aktivointilinkkiä sähköpostiisi, tarkista, onko se mahdollisesti ohjautunut roskapostiin.

Koulutus ja ammatinvalinta

Kuka voi osallistua työvoimakoulutukseen ja mitä tukea siltä ajalta voi saada?

Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille työnhakijoille tai työttömyyden uhkaamille 20 vuotta täyttäneille henkilöille. Tietyin edellytyksin myös muut, kuten työssä olevat ja työvoiman ulkopuolella olevat, voivat osallistua koulutukseen. Opiskelijavalintaan vaikuttavat hakijan koulutustarve ja soveltuvuus koulutukseen.

Työvoimakoulutuksen ajalta työnhakijalle maksetaan sitä työttömyysetuutta, johon hänellä on oikeus työttömänä ollessaan, sekä lisäksi kulukorvausta. Edellytyksenä on, että hakijan työnhaku on voimassa.

Koulutusajalta voi saada korotettua työttömyysetuutta, jos osallistumisesta työllistymistä edistävään palveluun sovitaan työllistymissuunnitelmassa TE-toimiston kanssa. Lisätietoja saat työttömyysetuuden maksajalta, puhelinpalvelustamme tai TE-toimistostasi.

Voinko saada työttömyysetuutta, jos opiskelen?

Opintojen vaikutuksesta työttömyysetuuden saamiseen voit lukea verkkosivuiltamme.

Mitä tarkoittaa omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella?

Omaehtoisia, päätoimisia opintoja voi tietyin edellytyksin opiskella enintään 24 kuukauden ajan opintokokonaisuutta kohden menettämättä työttömyysetuutta. Perusopetuksen suorittamista voidaan kuitenkin tukea enintään 48 kuukauden ajan. Opiskelun tukemisesta on lähtökohtaisesti sovittava etukäteen TE-toimiston kanssa.

Työn aikana aloitettujen tai vähintään vuoden keskeytyneinä olleiden opintojen tukemisesta voidaan sopia opintojen aloittamisen jälkeenkin. Samoin opintojen tukemisesta voidaan sopia, jos opinnot on aloitettu työnantajan maksaman taloudellisen etuuden jaksottamisen aikana tai jos samoja opintoja on opiskeltu työvoimakoulutuksena. Työttömyysturvan maksulle säädettyjen edellytysten tulee myös täyttyä. Subjektiivista oikeutta omaehtoisiin työttömyysetuudella tuettuihin opintoihin ei ole.

Yleisesti ainakin seuraavien asioiden tulee täyttyä:

 • Työnhaun tulee olla voimassa
 • Opiskelijan tulee olla vähintään 25-vuotias opiskelun tukemisen alkaessa.
 • TE-toimisto on todennut koulutustarpeen ja arvioinut, että opiskelu parantaa ammattitaitoa ja sijoittumista työmarkkinoille.
 • Opiskelun tulee olla päätoimista. Päätoimisia ovat opinnot, joiden laajuus on keskimäärin vähintään viisi opintopistettä tai kolme opintoviikkoa opiskelukuukautta kohden tai 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohden tai 25 tuntia viikossa.

Jos opintoja ei voida tukea työttömyysetuudella, voi silti olla mahdollista opiskella työttömyysetuutta menettämättä sivutoimisesti.

Mistä saa apua ammatinvalintaan?

Ammatinvalinta- ja uraohjausta saa sekä kasvotusten että puhelimella. Kasvotusten tapahtuvaan palveluun varataan aika paikallisesta TE-toimistosta, joko puhelimitse tai asioimalla henkilökohtaisesti.

Puhelimitse tapahtuvaan ohjaukseen voi varata ajan verkkopalvelusta

Lisätietoja

Matka- ja muuttokustannusten korvaus

Mistä saan tietoa matka- ja muuttokustannusten korvauksista?

Lue lisää verkkosivuiltamme.

Työssäkäyntialue ja kulukorvaus

Mikä on työssäkäyntialueeni?

Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain mukaan työssäkäyntialueesi ulottuu 80 kilometrin etäisyydelle tosiasiallisesta asuinpaikastasi. Tällä on merkitystä muun muassa kulukorvauksen kannalta.

Huomioithan, että työssäkäyntialue ei itsessään ole pätevä syy kieltäytyä tarjotusta työstä, vaan työstäkieltäytymisen yhteydessä tutkitaan nimenomaan työmatkojen ajallista kestoa. 

Työssäkäyntialuetta taas tutkitaan silloin, kun pohditaan kulukorvauksia. 

Miten kaukaa työtä pitää hakea?

Aikaisemmin työnhakijalla oli velvollisuus ottaa vastaan työtä työssäkäyntialueen sisällä. Nykyisin tarkastellaan päivittäisiin työmatkoihin keskimääri kuluvaa aikaa, kun arvioidaan esimerkiksi työnhakijan velvollisuutta ottaa vastaan tarjottua työtä.

Työttömyysturvalain mukaan sinulla on pätevä syy kieltäytyä vastaanottamasta tarjottua työtä, jos päivittäisen työmatkasi kesto ylittäisi kokoaikatyössä keskimäärin kolme tuntia. Osa-aikatyössä raja on  keskimäärin kaksi tuntia.

Aikaa tarkasteltaessa otetaan huomioon joukkoliikenne, polkupyörän tai oman auton käyttö sekä mahdollisuus kävellä työmatka. Oman auton hankkimista ei edellytetä.

Yleensä tosiasiallisena asuinpaikkanasi pidetään TE-toimiston asiakastietojärjestelmään merkittyä osoitettasi. Poste restante -osoitteen ilmoittaneiden työnhakijoiden työssäkäyntialue määräytyy sen TE-toimiston toimipisteen osoitteen perusteella, jossa henkilö on asiakkaana.

Minkä verran kulukorvaus on ja milloin sitä voi saada?

Jos olet työttömyysetuutta saava työnhakija, sinulla on oikeus saada kulukorvausta palveluun osallistumisesta aiheutuvien matka- ja muiden kustannusten korvaamiseksi.

Kulukorvausta maksetaan työvoimakoulutuksen, työnhakuvalmennuksen, uravalmennuksen, kokeilun ja kotoutuksen edistämisestä annetun lain 22-24 §:ssä tarkoitettu omaehtoinen opiskelun ajalta

Kulukorvauksen määrään vaikuttaa se, järjestetäänkö työllistymistä edistävä palvelu työssäkäyntialueellasi vai sen ulkopuolella.

Kulukorvausta maksetaan yhdeksän euroa päivässä. Kulukorvausta maksetaan kuitenkin 18 euroa päivässä, jos:

 • osallistut työssäkäyntialueesi ulkopuolella järjestettävään palveluun
 • osallistut työssäkäyntialueellasi kotikuntasi ulkopuolella järjestettävään palveluun ja sinulle aiheutuu palveluun osallistumisesta todistettavia majoituskustannuksia.

Jos haet ansiopäivärahaa, kulukorvauksen myöntää sinulle työttömyyskassa. Jos haet peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, kulukorvauksen myöntää sinulle Kela.

TE-toimisto voi myöntää sinulle kulukorvausta, jos olet työtä vailla oleva henkilöasiakas ja osallistut työvoimakoulutukseen, työnhakuvalmennukseen, uravalmennukseen ja kokeiluun. Edellytyksenä kulukorvauksen myöntämiselle on, että sinulla ei ole oikeutta työttömyyskassan tai Kelan maksamaan kulukorvaukseen eikä myöskään muun lain nojalla oikeutta korvaukseen palveluun osallistumisesta aiheutuvista kuluista.

Miten voin ilmoittaa avoimen työpaikan?

TE-toimistoon kannattaa ilmoittaa avoin työpaikka verkossa.

llmoita avoin työpaikka verkossa Yrityksen ja työnantajan oma asiointi -palvelussa. Siihen on koottu kaikki yrityksille ja työnantajille suunnatut TE-palvelut, jotka voi hoitaa verkossa. Asiointi hoituu kertakirjautumisella.

Pääset ilmoittamaan avoimen työpaikan klikkaamalla Oma asiointi -painiketta.

Toistaiseksi palveluun pääsee myös TE-palvelujen sopimustyönantajan käyttäjätunnuksilla. Verkkopalvelutunnukset saat omalta TE-toimistoltasi. Näillä tunnuksilla käytössäsi ovat Oma asioinnin -peruspalvelut, mutta eivät aivan kaikki verkkoasiointimahdollisuudet.

Paikkailmoituksen voi jättää myös puhelimitse paikalliseen TE-palveluun tai avoimella verkkolomakkeella.

Työpaikkailmoituksessani on virheitä. Miten saan ne korjatuiksi?

Ilmoita avoimesta työpaikasta tai siihen liittyvistä muutoksista

 1. verkossa verkkopalvelutunnuksilla: valitse sopimusasiakkaan rekisteröinti ja sisäänkirjaus
 2. verkossa avoimella verkkolomakkeella: valitse työpaikkailmoitus ilman verkkoasiointisopimusta
 3. soittamalla paikalliseen TE-toimistoon.

Löysin jo työntekijän avoimeksi jättämääni työpaikkaan. Miten ilmoitus poistetaan internetistä?

Ota yhteyttä ilmoituksen kirjanneeseen työ- ja elinkeinotoimistoon. Jos yrityksellä on sopimusasiakkaan verkkotunnukset on ilmoituksen muuttaminen mahdollista myös verkkoasiointipalvelussa.

Palkan määräytyminen

Paljonko maksan palkkaa?

Vähimmäispalkka perustuu työehtosopimuksiin. Työnantaja, joka kuuluu työehtosopimuksen tehneeseen työnantajaliittoon, noudattaa liittonsa alalle tekemää työehtosopimusta. Työnantaja, joka ei kuulu työehtosopimuksen tehneeseen työnantajaliittoon, noudattaa alan yleissitovaa työehtosopimusta.

Työnantaja ei saa sopia työntekijälle huonompia etuja kuin yleissitova työehtosopimus määrää. Tarkempia tietoja yleissitovista työehtosopimuksista saa omasta työnantaja- tai työntekijäliitosta tai työsuojeluhallinnosta.

Jos työnantaja ei kuulu työehtosopimuksen tehneeseen työnantajain yhdistykseen, eikä alalla ole häntä velvoittavaa yleissitovaa työehtosopimusta, työnantajan on maksettava työstä tavanomaisena ja kohtuullisena pidettävää palkkaa.

Jos alalla on jokin muu kuin yleissitova työehtosopimus, tavanomaisena ja kohtuullisena voidaan pitää siinä työstä määrättyä palkkaa. Jos alalla ei ole lainkaan työehtosopimuksia, tavanomainen ja kohtuullinen palkka voi perustua esimerkiksi alan järjestöjen palkkasuosituksiin. Ellei näitäkään ole, suositellaan, että kokoaikatyöstä maksettaisiin ainakin niin paljon, että työttömyysturvalain työssäoloehdon mukainen päivärahaoikeus täyttyy. Palkan tulee tämän mukaan olla vähintään 1134 euroa kuukaudessa (v. 2013).

Katso lisätietoja palkanmaksusta

Tukea työllistämiseen

Mistä voisin saada tukea työntekijän palkkakustannuksiin?

Työnantajalla on mahdollisuus hakea TE-toimiston myöntämää palkkatukea työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin.

Harkinnanvaraisen tuen tarkoituksena on edistää työttömän työnhakijan työllistymistä ja parantaa hänen ammattitaitoaan sekä osaamistaan. Näin ollen palkkatuen myöntäminen perustuu työntekijän tarpeisiin saada työnantajalta normaalia suurempaa työnohjausta ja perehtymistä työtehtäviinsä.

Mikäli työnhakijalla on valmiiksi TE-toimistosta saatu palkkatukikortti, on se osoitus siitä, että henkilölle voidaan myöntää palkkatukea. Työnantajan edellytykset tuen saamiselle tutkitaan vielä erikseen.

Työnantaja hakee palkkatukea siltä työ- ja elinkeinotoimistolta, jonka toimialueella työpaikka sijaitsee tai jossa työnhakija on työttömänä työnhakijana. Muista, että työsuhdetta ei saa aloittaa ennen kuin päätös palkkatuesta on annettu.

Yritystoiminnan aloittaminen

Voinko saada starttirahaa?

Starttirahaa voidaan myöntää päätoimisesti yrittäjäksi ryhtyvälle henkilölle.

Starttirahaa ei siis voida maksaa, mikäli yrittäjäksi ryhtyvän toimeentulo on muulla tavoin turvattu esimerkiksi palkkatuloilla. Starttiraha on henkilökohtaista ja veronalaista toimeentulotukea ja sitä voidaan myöntää useammalle saman yrityksen yhtiömiehelle.

Tietyin edellytyksin starttirahaa voidaan soveltaa myös yritystoiminnan jatkajalle sukupolven- ja omistajanvaihdostilanteissa. Starttiraha on harkinnanvarainen tuki ja päätökset tehdään mm. liiketoimintasuunnitelman ja usein seudullisten yrityspalvelujen starttirahalausunnon perusteella.

Hakemus tulee jättää ajoissa ja päätös on saatava ennen toiminnan aloittamista. Suositus on, että hakemus jätetään sähköisenä, jolloin asian saa kätevästi vireille. Muista aina olla yhteydessä omaan TE-toimistoon ennen starttirahan hakemista!

Mistä lähtisin liikkeelle kun mietin oman yrityksen perustamista?

Suomi.fi-verkkopalvelusta saat runsaasti tietoa oman yrityksen perustamiseen liittyvistä asioista. Voit tutustua yrityksen perustamisoppaisiin ja käyttää apuna aloittavan yrittäjän muistilistaa. Verkkosivujen kautta löydät myös nopeasti sinua lähellä olevan yritysneuvojan, jolle voit varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen.

Voit luoda perustettavalle yrityksellesi sähköisen työtilan Oma Yritys-Suomen avulla. Oma Yritys-Suomen työtilassa voit tehdä yrittäjätestin ja laatia liiketoimintasuunnitelman.

Halutessasi puhelinneuvontaa, voit soittaa Yritys-Suomi-puhelinpalveluun, joka auttaa sinut alkuun ja neuvoo tyypillisimmissä yritystoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Puhelinpalvelusta sinut ohjataan tarvittaessa jatkokeskusteluun muihin julkisiin yrityspalveluihin, mm. lähimmän seudullisen yritysneuvojan luokse.

Yhteistyökumppanit

Mikä on työllisyyspolittinen avustus ja miten sitä haetaan?

Työllisyyspoliittinen avustus on rahoitusmuoto, jolla TE-toimisto voi hankkia hankemuodossa tuotettuja palveluja asiakkailleen. 

Hankkeiden sisältö voi vaihdella, mutta lähtökohtana on työttömien työnhakijoiden työllistymisen edistäminen. TE-toimisto voi myöntää avustusta yhdistykselle, säätiölle, kunnalle tai kuntayhtymälle.

Työllisyyspoliittinen avustus on harkinnanvaraista TE-toimisto voi linjata, minkälaiseen toimintaan tai minkä kohderyhmän tarpeisiin avustusta kulloinkin myönnetään. Mahdollisuus käynnistää uusia hankehakuja on yhteydessä alueen määrärahatilanteeseen. 

TE-toimistot ilmoittavat hakuajoista omilla nettisivuillaan.

Katso lisätietoja sivulta