Uutisia 2020

null Yrittäjä voi saada työttömyysturvaa takautuvasti, jos ilmoittautuu työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020

14.4.2020

Yrittäjät voivat hakea työttömyysturvaa koronavirusepidemian vuoksi. Työmarkkinatukea voi saada työnhakua edeltävältä ajalta 16.3.2020 alkaen, jos yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään 15.4.2020.

Työmarkkinatukea voidaan maksaa 30.6.2020 asti.

Tuen saaminen edellyttää, että

  • yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai
  • yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronavirusepidemiasta.

Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Tuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.

Voiko yksinyrittäjä hakea ja saada koronavirustilanteessa sekä kunnalta haettavaa 2000 euron tukea että työttömyysetuutta? 

Miten tuet vaikuttavat toisiinsa?
Yrittäjä voi hakea sekä yksinyrittäjän tukea että työttömyysturvaa. Niitä ei soviteta yhteen, eli toisen saaminen ei vaikuta toisen saamiseen tai sen määrään.

Miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea?

Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle.

Käytännössä haku toimii seuraavasti:

  1. Yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.
  2. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.
  3. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta.
  4. Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

Nopein ja vaivattomin tapa ilmoittautua työnhakijaksi on käyttää siihen TE-palvelujen Oma asiointi -verkkopalvelua. TE-palveluiden verkkosivuilla on julkaistu omat yrittäjille suunnatut ohjeet työnhakijaksi ilmoittautumisesta.

Kela valmistelee parhaillaan yrittäjien työttömyysturvan hakemiseen verkkohakemusta, joka tulee käyttöön tämän viikon lopulla. Kela tiedottaa ja ohjeistaa kela.fissä ja muissa viestintäkanavissaan, kun verkkohakemus on auki.