Jobb eller praktik utomlands

Arbete eller studier utomlands påverkas av om du söker dig till ett EU- eller EES-land eller utanför dem. Red i god ut dina möjligheter att jobba eller utbilda dig utomlands.

Innan du börjar söka jobb utomlands gäller det att kartlägga dina språkkunskaper och kompetens samt sysselsättningsläget inom din bransch på destinationsorten.

Att bo och jobba i ett annat land kräver förmåga att anpassa sig till andra kulturer. Dessutom gäller det att reda ut beskattningen och socialskyddssystemen.

Arbete i EU- eller EES-länder och Schweiz

Som finsk medborgare har du samma rättigheter och skyldigheter i arbetslivet som destinationslandets medborgare.
Om du söker dig från Finland till ett annat EU- eller EES-land eller tvärtom hittar du i webbtjänsten EURES information om

  • lediga jobb
  • utbildning
  • arbetsmarknader.

Du kan också få personlig rådgivning av TE-tjänstens sakkunniga.

Jobba i länder utanför EU och EES

TE-tjänsterna förmedlar inte aktivt jobb i länder utanför EU och EES, eftersom det inte finns avtal om fri rörlighet för arbetskraft mellan länderna.

TE-tjänsterna informerar dock ofta om möjligheter att jobba i länder utanför EU och EES. Även om arbetsplatsens uppgifter syns på TE-tjänsternas sidor lönar det sig att reda ut arbetsvillkoren noga.

För att jobba i länder utanför EU och EES behöver du i regel arbetstillstånd som beviljas av immigrationsmyndigheten i respektive land. Som arbetssökande måste du själv reda ut kraven och förfarandena i anslutning till arbetstillstånd. Mer information får du bland annat av respektive lands beskickning.

OBS.! Från och med den 1 januari 2021 kommer Storbritannien, Skottland, Wales och Nordirland inte längre att vara en del av området för fri rörlighet mellan EU och EES. Vänligen kolla din rätt att arbeta i ovannämnda område. 

Ytterligare information om rätten att arbeta (gov.uk)

Praktik utomlands

Praktik stöder din yrkesutveckling och dina språkkunskaper samt internationalisering.

Om du studerar vid en yrkesläroanstalt kan du söka en plats för inlärning i arbetet via din läroanstalt.

Om du är högskolestuderande förmedlas praktikantplatser utomlands av bland annat

  • din läroanstalt
  • Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete CIMO
  • internationella studentorganisationer.

Your Europe logo

Denna webbplats är en del av Europeiska kommissionens portal Your Europe. Hittade du det du sökte? Ge respons! (europa.eu)