Arbetslivserfarenhet

Hur får jag arbetslivserfarenhet utan arbetslivserfarenhet? Det är minsann en utmaning! Alla karriärer har ändå börjat med den första arbetsplatsen. Var inte för kräsen när du söker jobb första gången. I början erbjuds i allmänhet bara olika slags snuttjobb: sommarjobb, vikariat, praktik. Det viktigaste är att få in foten i arbetslivet.

Söka jobb

När du vill samla arbetslivserfarenhet gäller det att vara kreativ – alla jobb ledigförklaras inte, utan en del jobb tillsätts när arbetsgivaren får syn på en ”lämplig kandidat”. När du söker arbete ska du inte heller glömma små och mindre kända företag – konkurrensen om deras jobb är inte lika tuff..

Du kan också samla arbetslivserfarenhet genom frivilligarbete och föreningsverksamhet.  Glöm inte att nämna dina hobbyer och den specialkompetens som de gett dig.  

Om jobbannonsen har kontaktuppgifter lönar det sig att ringa eller besöka stället. Personliga kontakter förbättrar dina chanser att arbetsgivaren kommer ihåg ditt namn.

Visa din kompetens på arbetsplatsen

Det lönar sig att även ta kortvariga jobb på allvar. Utför ditt arbete väl – för bra arbetstagare får ofta ytterligare möjligheter i något skede.

Att arbeta på samma arbetsplats flera  somrar i rad är ett tecken på att du varit omtyckt.