Brexitin vaikutukset työ- ja elinkeinoelämään

Britannian EU-eron on määrä tulla voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen myötä alkaa vuoden 2020 loppuun kestävä siirtymäkausi, jonka aikana jatketaan EU:n nykysäännöillä ja neuvotellaan tulevasta suhteesta. Siirtymäkauden aikana Britannialla on kaikki jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet. 

Erosopimuksella turvataan Britanniassa asuvien Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien Britannian kansalaisten saavuttamat EU-oikeuteen perustuvat oleskelu-, työnteko- ja sosiaaliturvaoikeudet elinikäisesti, mikäli he ovat asettuneet asumaan Britanniaan/Suomeen ennen 1.1.2021.

Suomeen 31.12.2020 jälkeen muuttavien Britannian kansalaisten maahantuloon tulee rajoitteita verrattuna aiempaan EU-kansalaisen asemaan. Samoin Britanniaan 31.12.2020 jälkeen muuttavien Suomen kansalaisten maahantuloon tulee rajoitteita.

Brexit vaikuttaa ansiopäivärahaan työnhakumatkoilla

Toiseen EU-maahan voi lähteä työnhakuun kolmen kuukauden ajaksi niin, että saa tälle ajalle ansiopäivärahaa.
Jos olet Britanniassa työnhakumatkalla, kun Britannian EU-jäsenyys lakkaa ilman sopimusta, etuuden maksaminen Suomesta loppuu eropäivään. Etuuden maksaminen voi jatkua, kun ilmoittaudut Suomessa työnhakijaksi.
Jos löydät työtä Britanniasta työnhakumatkasi aikana, sinun kannattaa kysyä tarkempia ohjeita jatkoa varten omasta työttömyyskassastasi.
Lue lisää (tyj.fi)

Aiheesta lisää

Tietoa ja linkkejä lisätietoon Brexitin vaikutuksista työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla
Työ- ja elinkeinoministeriö: Sopimuksettoman Brexitin vaikutukset työ- ja elinkeinoelämään 

Ulkoministeriö seuraa Ison-Britannian eroa EU:sta. Täältä löydät tietoa Brexitin vaikutuksista kansalaisille ja yrityksille
Brexit ja ulkoministeriö

Tietoa muun muassa neuvotteluprosessista ja erosopimuksesta 
Valtioneuvoston kanslia: Tietoa Brexitistä

Lue brexitin vaikutuksesta Kelan etuuksiin
Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin

 

muokattu 3.3.2020

 

 

 

Takaisin