Matkailudiili-hanke

Etärekry-kokeilu 

Sesongista sesonkiin -kokeilu

Matkailudiili goes International -kokeilu

Matkaamo-kokeilu

Finnpausen-kokeilu

 

Matkailun kohtaannon toimenpideohjelma – Matkailudiili

Matkailuala on viime vuosina kasvanut ja kansainvälistynyt muita toimialoja nopeammin Suomessa. Kasvun myötä monen yrityksen haasteeksi on noussut varsinkin matkailu- ja ravintola-alalla osaavan työvoiman löytäminen. Matkailuyritysten menestymiseen tarvitaan osaavaa työvoimaa muillakin kuin matkailutoimialoilla. Matkailudiili-hanke käynnistettiin vuoden 2018 alussa Työ-ja elinkeinoministeriön toimesta ja hanketta koordinoi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankkeessa pyritään löytämään uusia keinoja matkailualan yritysten akuutteihin rekrytointitarpeisiin, jotta yritykset saavat osaavaa työvoimaa juuri oikeaan aikaan. Tavoitteena on myös kohottaa matkailutyön imagoa sekä tiivistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Tavoitteena on löytää matkailualan työpaikkojen ja työntekijöiden parempaa kohtaamista edistävät palvelut ja toimintamallit, jotka huomioivat alueiden erityispiirteet.

Matkailudiilin verkkosivut (matkailutyo.fi)

Hanke on voimassa vuonna 2018-2019. Katso videolta, mitä hankkeessa tehtiin vuonna 2018:

 

Etärekry-kokeilu (Aamos Group Oy)

Kokeilussa työnantaja saa sparrausta ja pääsee kehittämään rekrytointia yhdessä asiantuntijoiden opastuksella saaden käytännönläheisiä vinkkejä rekrytoinnin toteuttamiseen yrityksessään. Mukaan otetaan pieniä ja keskisuuria matkailutoimialan yrityksiä (matkailu-, matkatoimisto-, ravintola-, ohjelma- ja liikennepalvelut), jotka kokevat työvoiman saatavuuden haasteelliseksi. Etärekry-kokeiluun osallistuminen on yrityksille maksutonta. Palvelussa autetaan myös matkailualan yrityksiä osallistumaan EOJD (European Online Job Days) Work in Lapland –rekrytointitapahtumaan 3.9.2019 ja saamaan kaikki mahdollinen hyöty tapahtumasta irti kyseisenä päivänä.

Etärekry.fi

 

Sesongista Sesonkiin -kokeilu (Valmennusmajakka)

Kokeilussa etsitään ratkaisuja työvoiman siirtymiseen eri sesonkien ja/tai toimialojen välillä, jotka mahdollistaisivat ympärivuotisen työllistymisen ja työnantajille helpottavia tapoja työllistää työntekijöitä sesongista toiseen sujuvasti ja ennakoidusti. Kohderyhmänä varsinkin työnantajat, jotka lomauttavat tiettynä vuodenaikana työntekijöitään ja kohderyhmälle voisi etsiä vaihtoehtoja matkailualalta. Lisäksi eri alueiden välistä työvoiman liikkuvuutta ja tahtotilaa selvitellään. Kokeiluun osallistuminen on maksutonta. Mukaan otetaan niin yrityksiä kuin työnhakijoitakin.

Sesongista sesonkiin-palvelu (valmennusmajakka.fi)

 

Matkailudiili goes International -kokeilu (Mood of Finland)

Työperäisen maahanmuuton palvelukokeilussa haetaan töiden ja tekijöiden kohtaamiseen ratkaisuja maailmalta. Kokeilussa tehdään kohdennettua rekrytointia Espanjasta Suomeen hyödyntäen viime vuoden pilotissa tehtyjä perehdytysmateriaaleja. Kokeiluun otetaan mukaan kohdeyrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet palkkaamaan ulkomaista työvoimaa. Tutustu tähän maksuttomaan aineistoon Mood of Learning–verkkosivustolla.

Työpaikkojen edustajille suunnatulla verkkoperehdytyksellä voit päivittää sanastoa ja hyödyntää materiaalia ”ei hyvin suomea osaavien” työntekijöiden perehdytyksessä. Ulkomailta Suomeen tuleva työntekijä voi tutustua Suomen työkulttuuriin ja tapoihin työntekijöille suunnatussa verkkoperehdytysmateriaalissa.

Mood of Learning.com

 

 

Matkaamo-kokeilu

Kokeilussa selvitellään miten työllistytään työntekijänä, kevytyrittäjänä ja toiminimiyrittäjänä ja miten tähän liittyvää neuvontapalvelua ja tukipalveluita voitaisiin kehittää TE-palveluissa.

Matkaamo –palvelukokeilua tuottavat:

  • Pohjoisen Suomen osalta Laatukoulutus Jouni Ortju Ky. Alueina erityisesti Rovaniemi ja Kemijärvi. 
  • Muun Suomen osalta Rouhea Oy. Alueina erityisesti Kuopio, Jyväskylä ja Espoo. 

Laatukoulutus (laatukoulutus.fi)

Rouhea (www.uranet.fi)

 

Finnpausen-kokeilu

Finnpausen houkuttelee Suomeen ruotsinsuomalaistaustaisia työntekijöitä matkailualalle Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen sekä Varsinais-Suomeen.

Työsuhde voi olla lyhyt tai pitkä. Hankkeessa kartoitetaan matkailualan rekrytointitarpeita ja pyritään saamaan ruotsinsuomalaisia työntekijöitä helpottamaan matkailualan työvoimapulaa.

www.finnpausen.se

 

Seuraa Matkailudiiliä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa aihetunnisteilla #matkailudiili ja #matkailutyö

Takaisin