Kotiudutko varusmiespalveluksesta / siviilipalveluksesta, eikö ole vielä töitä tiedossa? Toimi näin!

22.2.2017

Jos sinulla ei ole tiedossa työpaikkaa heti varusmiespalveluksesi / siviilipalveluksesi päättymisen jälkeen, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon. Voit ilmoittautua jo ennen palveluksesi päättymistä ja ilmoittaa etukäteen ensimmäisen työttömyyspäiväsi. Mikäli ilmoittaudut työnhakijaksi vasta kotiutumisen jälkeen, oikeutesi työttömyysturvaan alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä.

Toimi näin:

1. Ilmoittaudu työnhakijaksi.
Kätevimmin ilmoittaudut työnhakijaksi Oma asiointi -palvelussa omilla pankkitunnuksillasi. Ilmoita kaikki työsuhteesi kahden viimeisen vuoden ajalta sekä lisäksi kaikki muut työnhaun kannalta merkitykselliset työsuhteet ja koulutustiedot. Mikäli käytössäsi ei ole pankkitunnuksia, katso ilmoittautumisohjeet oman asuinpaikkasi TE-toimiston asiointiohjeista.

Ilmoittautumisen jälkeen:

  • Arvioimme työllistymismahdollisuuksiasi antamiesi tietojen perusteella. Jos tilanteesi edellyttää henkilökohtaista palvelua, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai postitse kahden viikon kuluessa työnhakusi alkamisesta. Jos sinulla ei ole tarvetta asiantuntijapalveluun, emme ota sinuun yhteyttä vaan työnhakusi on voimassa verkkopalvelun ilmoittaman ajan.
  • Kun olemme selvittäneet oikeutesi työttömyysetuuteen, lähetämme Kelalle tai työttömyyskassalle lausunnon etuuden maksamista varten.

Oma asiointi -palveluun
TE-toimistojen yhteystiedot

2. Hae työttömyysturvaa.
Työnhakusi on oltava voimassa, jotta voit saada työttömyysetuutta. Myös omavastuuaika alkaa vasta, kun olet aloittanut työnhakusi. Omavastuuaikana ei makseta työttömyysetuutta. Noudata työttömyysturvan hakemisessa Kelan tai oman työttömyyskassasi ohjeita.

Kelasta tukea kotiutuvalle
Näin haet työmarkkinatukea Kelalta
Näin ilmoitat työttömyyden jatkumisesta Kelalle
Ansiopäivärahan hakeminen työttömyyskassasta

3. Jos olet alle 25-vuotias ja vailla ammatillista koulutusta, hae opiskelupaikkaa yhteishaussa.
Oletko alle 25-vuotias ilman peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, joka johtaa tutkintoon ja antaa ammatillisia valmiuksia? Jotta saat työttömyysetuutta, hae keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa, joiden edellytykset täytät.

Hae koulutukseen - turvaat myös työttömyysetuutesi
Opintopolku – Lisätietoa yhteishausta ja hakuajoista

4. RekryKoulutuksella työhön
RekryKoulutus on työelämälähtöistä. Tavoitteena voi olla perus-, lisä-, täydennys- tai ammatinvaihtoon tähtäävä koulutus. Siihen sisältyy sekä tietopuolista opetusta että ohjattua työssäoppimista ja työharjoittelua. Suoritettuasi koulutuksen hyväksytysti työllistyt yritykseen.

Avoimet RekryKoulutukset

5. Hae työtä omatoimisesti.
Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen olet mukana, kun etsimme sopivia henkilöitä TE-toimistoon avoimeksi ilmoitettuihin työpaikkoihin. Työnhakijana olo ei kuitenkaan korvaa omaa aktiivisuutta työnhaussa. Aloita siis työpaikan hakeminen jo ennen varusmiespalveluksesta kotiutumista tai heti kotiutumisen jälkeen.

Vinkkejä työnhakuun

6. Työnhaun verkkoryhmistä saat lisäpotkua työnhakuun.
Ilmoittaudu mukaan joBitin työnhaun verkkoryhmään. Työnhakuryhmät toteutetaan Moodle-oppimisympäristössä. Osallistumiseen tarvitset vain tietokoneen ja internet-yhteyden, kellonajan ja paikan päätät itse.

joBitti – työnhaun verkkoryhmät

7. Toimi työnhakijana ollessasi TE-toimiston kanssa sopimallasi tavalla.
Teemme kanssasi työllistymissuunnitelman, jossa sovimme työnhakusi tavoitteista, omista tehtävistäsi ja tarvitsemistasi palveluista. Tekemällä suunnitelmassa sovitut asiat sekä ilmoittamalla mahdollisista muutoksista työnhakutilanteessasi varmistat työpaikan löytämisen mahdollisimman nopeasti ja työttömyysetuuden saamisen.

Työllistymissuunnitelma
Näin asioit kanssamme
Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet