Ammattibarometri 1/2015: Mainonta ja markkinointi noussut työvoiman ylitarjonta-alaksi

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman Ammattibarometrin (1/2015) mukaan pula työvoimasta on pienentynyt ja työvoiman ylitarjonta  kasvanut. Yleisesti työvoiman kysyntä- ja tarjontatilanne vaihtelee alueellisesti. Uusimman barometrin arvio perustuu helmikuun alun tilanteeseen.

Pulaa työvoimasta on edelleen sosiaali- ja terveysalalle sekä myyntityössä, vaikka suurta työvoimapulaa ei Suomessa on nyt minkään ammatin kohdalla. 

Työvoiman ylitarjonta on edelleen yleisintä yleissihteerien ja johdon sihteereiden, vaatturien, ompelijoiden ammateissa. Uutena ryhmänä ylitarjonnassa ovat mainonnan ja markkinoinnin eritysasiantuntijat sekä tieto- ja viestintäteknologian asentajat, painopinnan valmistajat ja koulunkäyntiavustajat.

Seuraavan puolen vuoden aikana työvoiman kysynnän arvioidaan kasvavan muun muassa puutarhureiden, rakennusmaalareiden, ravintolatyöntekijöiden ammatissa sekä maa- ja vesirakennuksen alalla. Näissä ammateissa kysynnän kasvu on todennäköisesti sesonkiluonteista.

Työvoiman kysyntä vähenee lähiaikoina muun muassa pankki- ym. alojen toimihenkilöistä, tietokoneiden käytön tukihenkilöistä, matkatoimistovirkailijoista sekä hallinnon ja elinkeinojen kehittämisen erikoisasiantuntijoista. 

Työ- ja elinkeinoministeriön Ammattibarometri-järjestelmään on koottu työ- ja elinkeinotoimistoissa tehdyt arviot noin 200:sta työelämän keskeisestä ammatista.