Heikki Räisänen: Uusia työpaikkoja syntyy päivittäin roppakaupalla - jos tuhoutuukin

- Kun työpaikka tuhoutuu,  todennäköisyys  uutisoinnille on selvästi suurempi kuin uuden työpaikan syntyessä. Miksi? Koska työpaikkoja häviää toisinaan kerralla suurissa ryppäissä, mutta uusia syntyy yleensä yksitellen. Näin toteaa työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen kirjoituksessaan TEMatiikkaa-blogissa. 

Räisäsen mukaan käsityksemme työpaikkojen synnyn ja tuhon määrästä vinoutuu mediaa seuratessamme. YT-neuvottelu on helposti uutinen, kun taas mainintaa uusien työpaikkojen syntymisestä saa uutisista tarkalla kammalla  etsiä.

- Kun kokonaistyöllisyys on viime vuosina hiukan laskenut, ajatellaan, ettei uusia työpaikkoja ole syntynyt ollenkaan. Väärin. Uusia työpaikkoja syntyy roppakaupalla päivittäin ja työpaikkoja  myös tuhoutuu päivittäin, kirjoittaa Räisänen.

- Työpaikan tuho on uuden työpaikan syntymisen oras. Uusi työpaikka on nimittäin jo hyvällä oraalla usein siksi, että tuhoutuvasta työpaikasta vapautuva henkilö alkaa aktiivisesti etsiä uutta työtä. 

Pelkästään julkisessa työnvälityksessä täyttyi taantumavuonna 2014 yhteensä 443 154 työpaikkaa - joka arkipäivä alkoi keskimäärin 1 760 uutta työsuhdetta. Tämän lisäksi tulevat ne enemmistönä olevat työpaikat, joita ei ilmoitettu julkiseen työnvälitykseen.

Lue koko blogi-kirjoitus:
Heikki Räisänen: Yhden työpaikan tuho - uuden työpaikan oras