Ammattibarometri.fi: Pula- ja ylitarjonta-ammatit nyt netissä

13.5.2015

Mihin ammattiin opiskelisin? Työllistyisinkö paremmin toisessa ammatissa? Minne kannattaisi perustaa yritys? Mistä löytäisin ammatti-ihmisiä töihin? Näihin kysymyksiin antaa vastauksia ammattibarometri.

Ammattibarometrin tiedot tulevat TE-toimistoista kautta Suomen. Niissä arvioidaan 200 ammatin työmarkkinatilannetta seuraavan puolen vuoden aikana. Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kehitystä eri ammateissa kartoitetaan kolmesti vuodessa: helmikuussa, kesäkuussa ja lokakuussa.

– Kenelläpä olisi parempi näppituntuma paikallisten työmarkkinoiden näkymistä kuin työvoiman kysynnän ja tarjonnan asiakasrajapinnassa työskentelevillä asiantuntijoilla? kertoo neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala.

Viimeisin ammattikartoitus on helmikuulta. Sen mukaan Suomessa on tällä hetkellä 13 alaa, joilla on pulaa työntekijöistä. Lähes 40 prosenttia tarkastelluista 200 ammatista sen sijaan määriteltiin ylitarjonta-ammateiksi, joissa on liikaa työnhakijoita työvoiman kysyntään nähden.

Työvoiman kysyntä- ja tarjontatilanne vaihtelee alueellisesti, muistuttaa Tuomaala.
– Esimerkiksi Satakunnassa ei ole pulaa puhelinmyyjistä.
– Puhelinmyynnin ammattilaisia tarvitaan Uudellamaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Yli- ja erikoislääkäreistä on pulaa Itä- ja Väli-Suomessa. Pirkanmaalla ja Lapissa lääkärien työmarkkinatilanne on barometrin mukaan tasapainossa, Tuomaala listaa.

Tutustu ammattibarometriin: www.ammattibarometri.fi