Ammattibarometri: Kolmasosassa ammateista työvoiman ylitarjontaa

Touko-kesäkuun ammattibarometrin (2/2015) mukaan ylitarjontaa työntekijöistä on nyt noin kolmasosassa ammateista. Helmikuussa luku oli lähes 40 prosenttia. Työvoimapulaa potevia ammatteja on 13. Näiden osuus on helmikuuhun verrattuna pysynyt  ennallaan, 

Yhteensä arvioinnin kohteena oli 200 ammattia. Työllisyystilanteen uskotaan paranevan loppuvuotta kohden.

Merkittävin muutos helmikuiseen ammattibarometriin on toimittajien nouseminen ylitarjonta-ammattien top 15 -listan kärkipäähän. Listalle ovat nousseet myös tuote- ja vaatesuunnittelijat. Viime helmikuussa listalle nousseet mainonnan- ja markkinoinnin erityisasiantuntijat pysyivät listan kärkijoukossa. Eniten ylitarjontaa on edelleen yleissihteerien ja johdonsihteereiden, vaattureiden ja ompelijoiden ammattiryhmissä. 

Työvoimapulaa potevien ammattien listalla viimeaikaiset muutokset ovat vähäisiä. Pulaa on eniten sosiaali- ja terveysalalla sekä myyntityössä. Ammateista eniten pulaa on kuulontutkijoista ja puheterapeuteista.

Työ- ja elinkeinoministeriön Ammattibarometriin on koottu TE-toimistoissa tehdyt arviot työelämän keskeisten ammattien kehitysnäkymistä ja työvoiman saatavuudesta seuraavan puolen vuoden aikana. Uusimman barometrin arvio perustuu tilanteeseen touko-kesäkuun vaihteessa. 

Ammattibarometriarviot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta
www.ammattibarometri.fi