Työministeri Ihalainen Nokian myynnistä Microsoftille: Yksi aikakausi päättyy ja uusi alkaa

Työministeri Lauri Ihalaisen mukaan Nokian tämän päivän (3.9.2013) uutisilla ei ole välittömiä työllisyysvaikutuksia Suomeen. Suomessa Nokian 4 700 työntekijää siirtyy Microsoftin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Microsoftista tulee kaupan myötä yksi Suomen suurimmista työnantajista.

– Näen, että Nokian matkapuhelintoimintojen myynti voi olla pitkällä tähtäimellä mahdollisuus, vaikka kukaan ei kykene ennustamaan tulevaisuutta. Microsoft on ilmoittanut, että Suomesta tulee sen Euroopan toimintojen ydinpaikka, sanoo työministeri Lauri Ihalainen.

Nokia on historian menestynein suomalainen yritys, jolla on ollut ja on edelleen suuri merkitys. Nokian matkapuhelintoimintojen myynti symboloi kuitenkin Suomen elinkeinorakenteen murrosta.

– Microsoft on vahva ja uskottava uusi omistaja Nokian matkapuhelinliiketoiminnalle. Nokia ja Microsoft täydentävät toisiaan. Ei omistajan vaihdos itsessään pelasta tai tuhoa työpaikkoja.

Nokian edellytykset menestyä verkkoliiketoiminnassa paranevat kaupan myötä, vaikka jäljelle jää hyvin erilainen Nokia kuin aikaisemmin. Jatkossa Nokian liiketoiminnat ovat verkkoinfrastuktuuriin ja palveluihin keskittynyt NSN, kartta- ja paikkatietopalveluihin keskittynyt HERE ja teknologiakehitykseen ja -lisensointiin keskittynyt Advanced Technologies.

Nokian ilmoituksen mukaan Microsoft perustaa Suomeen datakeskuksen, jonka myötä investoivat lähivuosina Suomeen vajaa 200 miljoonaa euroa. Investoinnista on keskusteltu jo hyvän aikaa, ja hallitus on tehnyt voitavansa datakeskuksen saamiseksi Suomeen.

– Tämä investointi on Suomelle tärkeä, erityisesti investoinnin rakennusaikaiset vaikutukset ovat positiivisia, sanoo Ihalainen.