Ammattibarometri 2018: työvoimapula laajenee uusiin ammatteihin

28.3.2018

Työvoimapula laajenee uusiin ammatteihin. Valtakunnallisiksi työvoimapula-ammateiksi määritellään nyt 40 ammattia, kun vuosi sitten niitä oli 24. Vastaavasti niiden ammattien lista, joissa on työvoiman ylitarjontaa, on pienentynyt selvästi. Tulokset perustuvat työ- ja elinkeinotoimistoissa tämän vuoden helmi- maaliskuun aikana tehtyihin arvioihin noin 200 eri ammateista.

Arvioitsijoiden mukaan suurta pulaa työvoimasta on lähiaikoina rakennusalan työnjohtajien osalla. Rakennusalalla pulaa on yleisesti myös rakennusinsinööreistä ja muista rakennustyöntekijöistä. Rakennusalan työnjohtajista on pulaa koko maassa. Suurinta pula on Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Terveys- ja sosiaalialalla on edelleen paljon ammatteja, joissa on työvoimapulaa. Yleisintä työvoima-pula on ylilääkärien, erikoislääkärien, yleislääkärien ja sosiaalityön erityisasiantuntijoiden kohdalla.

Ylitarjontaa työvoimasta on erityisesti yleissihteerin ammatissa. Ammatin ylitarjonta on suurta lähes koko maassa. Ylitarjonta-ammattien listalla on myös tapahtunut muutoksia. Uusina ammatteina ylitarjonnan top 15 -listalle ovat nousseet käytön tukihenkilöt, konepuusepät, pankki ym. toimihenkilöt ja koulunkäyntiavustajat.

Ammattibarometri 2018: työvoimapula laajenee uusiin ammatteihin (Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote 28.3.2018)
Ammattibarometri.fi