Kuusi kovatasoista tiimiä työstää Työmarkkinatorin tekoälyhaastetta Industryhackissä

9.5.2018

Työmarkkinatorin Industryhack-haasteen ”AI Goes to Work” kilpailijatiimit on valittu. Tekoälyratkaisujaan 11.–12.6.2018 järjestettävässä kilpailussa pääsevät työstämään Barona Technologies, Headai Microcompetencies, Inno-team (Innofactor-tausta), Kwork Innovations / ChatBotPack, Leiki Oy ja Transform to Succeed (Bitfactor-tausta).

Industryhackin kautta etsittävän kumppanin kanssa Työmarkkinatorille kehitetään ensimmäiset tekoälyratkaisut. Käytännössä tekoälyn avulla on muun muassa tarkoitus tunnistaa eri palveluiden tarpeessa olevat ihmiset ja tarjota juuri heidän tilanteeseensa sopivia koulutus- ja työllistymispalveluita.

TE-digin hankejohtaja Mikko Rantahalme on tyytyväinen Työmarkkinatorin tekoälyhaasteen herättämään kiinnostukseen.

– Saimme paljon tasokkaita hakemuksia. Kuuden parhaan joukkoon valikoitui tiimit, joilla on varmasti kykyä kehittää tekoälyratkaisu, jolla avataan uutta ulottuvuutta työnvälityspalveluihin, Rantahalme sanoo.

Räätälöityä palvelua tekoälyn avulla

Työmarkkinatori (www.tyomarkkinatori.fi) kehittyy lähivuosina julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteiseksi ekosysteemiksi, joka tarjoaa työnhakijalle ja työnantajalle kaikki palvelut yhdeltä luukulta sekä maakunnille käyttöliittymän palveluiden järjestämisen tueksi. Työmarkkinatorin ydinosat ovat käytössä maakuntavaiheen alkaessa 2020.

Visiona on, että Työmarkkinatorin ekosysteemi ja sen taustalla toimiva tekoäly tarjoavat ihmisille palveluita, jotka helpottavat heidän oman osaamisensa sekä sen mahdollisten puutteiden tunnistamista ja auttavat työpaikan löytämisessä tai urasuunnittelussa. Ekosysteemi mahdollistaa esimerkiksi sovelluksen, joka varoittaisi ihmistä, jos hänen alansa työpaikat ovat vaarassa vähentyä. Samalla palvelu voisi ihmisen työtaustan, osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella ehdottaa juuri kyseiselle ihmiselle sopivia koulutuksia ammatteihin, joissa on hyvät tulevaisuudennäkymät.

Työmarkkinatorin ekosysteemissä julkinen sektori tuottaa helppokäyttöisen alustan sekä peruspalvelut työnhakijalle ja työnantajalle. Ekosysteemiin liittyneet yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat tarjoavat kehittyneempiä palveluita.

Työmarkkinatori syntyy yhdessä tehden

Käytännössä AI Goes to Work -haasteessa on kyse innovaatiokumppanuus-menettelyllä tapahtuvasta julkisesta hankinnasta. Perinteisissä hankintamenettelyissä tilaajan täytyy hyvin tarkkaan etukäteen määritellä mitä tilaa, kun taas innovaatiokumppanuudessa voidaan paremmin huomioida yhteisen tekemisen tuloksena syntyviä uusia ideoita.

AI Goes to Work -haaste etenee seuraavasti: Valitut kuusi tiimiä työstävät ratkaisujaan 11.–12.6.2018 hackathonissa, jonka päätteeksi tuomaristo valitsee 1–3 lupaavinta työtä pilottivaiheeseen. Tiimit toteuttavat pilottinsa syksyllä 2018. Tämän jälkeen Työmarkkinatoria rakentava KEHA-keskus päättää keneltä tai keiltä tekoälytoteutus ostetaan.

Lisätiedot:

Mikko Rantahalme, hankejohtaja, TE-digi, mikko.rantahalme (ät) ely-keskus.fi, p. 0295 020 306

Tuula Maaranen, projektipäällikkö, Työmarkkinatori, tuula.maaranen (ät) ely-keskus.fi, p. 040 536 4863

AI Goes to Work -haaste: https://app.industryhack.com/challenges/aigoestowork/

Työmarkkinatori Twitterissä: https://twitter.com/tyomarkkinatori