Työministeri Jari Lindström: Tekoäly voi tulevaisuudessa nopeuttaa uuden työn löytämistä

11.6.2018

Tulevaisuudessa tekoäly voi olla merkittävä tekijä kohtaanto-ongelman helpottamisessa. Työmarkkinatori-kokonaisuuteen etsitään parhaillaan tekoälytoteutusta, jonka avulla työnhakija löytäisi töitä nopeammin ja tunnistaisi omaa osaamistaan ja sen puutteita paremmin.

Työministeri Jari Lindström toimii 11.–12.6.2018 järjestettävän Työmarkkinatorin AI Goes to Work -tekoälyhaasteen suojelijana. Työelämän palvelut yhdelle luukulle tuova Työmarkkinatori.fi-palvelu hakee haastekilpailun kautta käyttäjää palvelevaa tekoälyratkaisua. Työministeri Lindström pitää tärkeänä, että julkinen hallinto on ennakkoluulottomasti tuomassa tekoälyä mukaan työnvälitykseen.

– Tekoäly voi auttaa siinä, että ihminen löytää Työmarkkinatorin kautta uuden työn nopeammin ja helpommin. Se on iso juttu sekä ihmisen, työnantajien että kansantalouden kannalta, Lindström sanoo.

Työmarkkinatori-kokonaisuuden on tarkoitus helpottaa kohtaanto-ongelmaa myös laajemmin. Tekoäly antaa mahdollisuuksia esimerkiksi siihen, että ihmiset saisivat Työmarkkinatorin kautta vinkin siitä, että oma osaaminen ja kiinnostus antaisivat pienellä lisäkoulutuksella mahdollisuuden työllistyä ammattiin, jossa on hyvät työllistymismahdollisuudet. Visiona on, että palvelu osaisi tulevaisuudessa varoittaa ihmistä jo siinä vaiheessa, kun alan työpaikkojen vähenemisuhka on tunnistettu.

– Tässä on kaikki mahdollisuudet onnistua pienentämään kohtaanto-ongelmaa merkittävästi. Muutoin on riskinä, että ongelma pahenee, sillä tulevaisuudessa työnkuvat tulevat muuttumaan ja uutta osaamista tarvitaan nopeasti, Lindström sanoo.

Kaikki työelämän palvelut yhdeltä luukulta

Työmarkkinatori on työ- ja elinkeinohallinnon ylläpitämä työnvälitysalusta, josta hyötyvät työnhakijat, työnantajat ja työnvälitysfirmat. Työmarkkinatori-kokonaisuudesta (www.tyomarkkinatori.fi) on tällä hetkellä toiminnassa sen ensimmäinen osa, Hakupalvelun betaversio.

Lähivuosina Työmarkkinatori kasvaa julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteiseksi alustaksi, joka tarjoaa työnhakijalle ja työnantajalle kaiken tarvittavan yhden helppokäyttöisen verkkopalvelun kautta. Tulevaisuuden Työmarkkinatorilla julkinen sektori tuottaa alustan sekä peruspalvelut työnhakijalle ja työnantajalle. Mukaan liittyneet yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat tarjoavat asiakkaille kehittyneempiä palveluita.

Työmarkkinatori-kokonaisuuden ydinosat ovat käytössä maakuntavaiheen alkaessa 2020 alusta. Palvelu kehittyy täyteen mittaansa vasta myöhemmin, kun Työmarkkinatori-kokonaisuuteen mukaan liittyneet yksityiset palveluntuottajat ehtivät kehittää uusia palveluita työnhakijoiden ja työnantajien hyödynnettäväksi.

Työmarkkinatorin toteuttaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus) yhteistyössä Työmarkkinatori-kokonaisuuteen mukaan tulevien palveluntuottajien ja muiden toimijoiden kanssa.

Lisätiedot

Mikko Rantahalme, hankejohtaja, TE-digi, mikko.rantahalme ät ely-keskus.fi, p. 0295 020 306

Tuula Maaranen, projektipäällikkö, Työmarkkinatori, ext.tuula.maaranen ät ely-keskus.fi, p. 040 536 4863

Henriikka Kokkola, kehittämisasiantuntija, Työmarkkinatori, henriikka.kokkola ät ely-keskus.fi, p. 0295 025 114