Valmistumassa, mutta ei töitä tiedossa? Toimi näin

16.5.2019

Jos sinulla ei ole tiedossa työpaikkaa heti opintojen päättymisen jälkeen, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon.
Voit ilmoittautua jo ennen opintojen päättymistä ja ilmoittaa etukäteen ensimmäisen työttömyyspäiväsi. Mikäli ilmoittaudut työnhakijaksi vasta valmistumisen jälkeen, oikeutesi työttömyysturvaan alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä.

Toimi seuraavasti:

Ilmoittaudu työnhakijaksi

Kätevimmin ilmoittaudut työnhakijaksi Oma asiointi -palvelussa omilla pankkitunnuksillasi. Ilmoita kaikki työsuhteesi kahden viimeisen vuoden ajalta sekä lisäksi kaikki muut työnhaun kannalta merkitykselliset työsuhteet ja koulutustiedot.

Mikäli käytössäsi ei ole pankkitunnuksia, katso ilmoittautumisohjeet oman asuinpaikkasi TE-toimiston asiointiohjeista.

Ilmoittautumisen jälkeen:

  • Arvioimme työllistymismahdollisuuksiasi antamiesi tietojen perusteella. Jos tilanteesi edellyttää henkilökohtaista palvelua, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai postitse kahden viikon kuluessa työnhakusi alkamisesta. Jos sinulla ei ole tarvetta asiantuntijapalveluun, emme ota sinuun yhteyttä vaan työnhakusi on voimassa verkkopalvelun ilmoittaman ajan.
  • Kun olemme selvittäneet oikeutesi työttömyysetuuteen, lähetämme Kelalle tai työttömyyskassalle lausunnon etuuden maksamista varten.

Oma asiointi -palveluun
TE-toimistojen yhteystiedot

Hae työttömyysturvaa

Työnhakusi on oltava voimassa, jotta voit saada työttömyysetuutta. Myös omavastuuaika alkaa vasta, kun olet aloittanut työnhakusi. Omavastuuaikana ei makseta työttömyysetuutta.

Noudata työttömyysturvan hakemisessa Kelan tai oman työttömyyskassasi ohjeita. 

Kelasta tukea vastavalmistuneelle
Näin haet työmarkkinatukea Kelalta
Näin ilmoitat työttömyyden jatkumisesta Kelalle
Ansiopäivärahan hakeminen työttömyyskassasta

Hae työtä omatoimisesti

Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen olet mukana, kun etsimme sopivia henkilöitä TE-toimistoon avoimeksi ilmoitettuihin työpaikkoihin. Työnhakijana olo ei kuitenkaan korvaa omaa aktiivisuutta työnhaussa. Aloita siis työpaikan hakeminen jo ennen valmistumista tai heti valmistumisen jälkeen.

Vinkkejä työnhakuun

Toimi työnhakijana ollessasi TE-toimiston kanssa sopimallasi tavalla

Teemme kanssasi työllistymissuunnitelman, jossa sovimme työnhakusi tavoitteista, omista tehtävistäsi ja tarvitsemistasi palveluista. Tekemällä suunnitelmassa sovitut asiat sekä ilmoittamalla mahdollisista muutoksista työnhakutilanteessasi varmistat työpaikan löytämisen mahdollisimman nopeasti ja työttömyysetuuden saamisen.

Työllistymissuunnitelma
Näin asioit kanssamme
Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet

Lue myös

Kesätyöntekijöiden työehdot samanlaiset kuin muillakin (tyosuojelu.fi)