Päättyikö palvelus? Toimi näin, jos tiedossa ei ole vielä työpaikkaa

17.6.2020

Jos sinulla ei ole tiedossa työpaikkaa heti palvelusajan päättymisen jälkeen, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon. Voit ilmoittautua työnhakijaksi jo ennen palvelusajan päättymistä ja ilmoittaa etukäteen ensimmäisen työttömyyspäiväsi. Jos ilmoittaudut työnhakijaksi vasta palvelusajan päättymisen jälkeen, oikeutesi työttömyysturvaan alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä.

Ilmoittaudu työnhakijaksi

Kätevimmin ilmoittaudut työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa omilla pankkitunnuksillasi. Ilmoita kaikki työsuhteesi kahden viimeisen vuoden ajalta sekä myös muut työnhun kannalta merkitykselliset työsuhteet ja koulutustiedot. Työnhakusi alkaa heti, kun olet vastannut verkkopalvelun kysymyksiin ja lähettänyt tiedot. Lähettämisen jälkeen saat ohjeet, miten jatkat asiointia. Varaudu esittämään tutkinto- ja työtodistuksesi sekä todistuksen palvelusajasta. Jos käytössäsi ei ole pankkitunnuksia tai sirullista henkilökorttia, ole mahdollisimman pian yhteydessä oman alueesi TE-toimistoon.

Näin aloitat työnhakusi

Oma asiointi -palveluun

Paikalliset TE-toimistot

Ilmoittautumisen jälkeen

Saat ilmoittautumisen päätteeksi vastaanottoilmoituksen. Lue tämä tarkkaan ja toimi sen ohjeiden mukaisesti. Ilmoituksesta näet mihin saakka ilmoittautumisesi on voimassa. Jos tilanteesi edellyttää henkilökohtaista palvelua, otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai postitse kahden viikon kuluessa työnhakusi alkamisesta. Pidä siis yhteystietosi ajan tasalla Oma asiointi -palvelussa. Jos arvioimme, että sinulla ei ole tarvetta asiantuntijapalveluun, emme ota sinuun yhteyttä. Kun olemme selvittäneet oikeutesi työttömyysetuuteen, lähetämme Kelalle tai työttömyyskassalle lausunnon työttömyysetuuden maksamista varten.

Hae työttömyysturvaa

Voit hakea työttömyysturvaa joko Kelalta tai omasta työttömyyskassastasi. Työttömyysturvaa saadaksesi työnhakusi pitää olla voimassa. Omavastuuaika alkaa vasta, kun olet aloittanut työnhakusi. Omavastuuaika (5 pv) alkaa, kun olet aloittanut työnhakusi. Omavastuupäiviltä ei makseta työttömyysetuutta. Koronatilanteen seurauksena on tehty väliaikainen lakimuutos, jonka perusteella omavastuuajalta maksetaan työttömyysetuutta, jos omavastuuaika alkaa 16.3.-6.7.2020.

Kelan pikaopas asevelvolliselle (kela.fi)

Lue lisää Kelan työmarkkinatuesta (kela.fi)

Näin haet Kelan työmarkkinatukea (kela.fi)

Ansiopäivärahan hakeminen työttömyyskassasta (tyj.fi)

Hae työtä omatoimisesti

Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen olet mukana, kun etsimme sopivia henkilöitä TE- toimistoon avoimeksi ilmoitettuihin työpaikkoihin. Työnhakijana olo ei kuitenkaan korvaa omaa aktiivisuutta työnhaussa. Aloita siis työpaikan hakeminen jo ennen palvelusajan päättymistä tai heti päättymisen jälkeen.

Vinkkejä työnhakuun

Toimi työnhakijana TE-toimiston kanssa sopimallasi tavalla

Teemme yhdessä työllistymissuunnitelman, jossa sovimme työnhakusi tavoitteista, omista tehtävistäsi ja tarvitsemistasi palveluista. Toimimalla suunnitelmassa sovitulla tavalla ja ilmoittamalla mahdollisista muutoksista työnhakutilanteessasi varmistat työpaikan löytämisen mahdollisimman nopeasti ja työttömyysetuuden saamisen.

Työllistymissuunnitelma

Näin asioit kanssamme

Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet