Työntekoon tai opiskeluun ulkomailla vaikuttaa, hakeudutko EU- tai ETA-maahan vai niiden ulkopuolelle. Ota hyvissä ajoin selvää mahdollisuuksistasi työskennellä tai kehittää itseäsi ulkomailla.
Ennen kuin aloitat työnhaun ulkomailta, kartoita kielitaitosi ja osaamisesi sekä oman alasi työllisyystilanne kohdemaassa.
Asuminen ja työskentely toisessa maassa vaativat kykyä sopeutua toisenlaiseen kulttuuriin. Lisäksi sinun täytyy ottaa selvää erilaisista verotus- ja sosiaaliturvajärjestelmistä.
Suomen kansalaisena sinulla on samat oikeudet ja velvollisuudet työnteossa kuin maan omilla kansalaisilla.
Kun hakeudut Suomesta toiseen EU- tai ETA-maahan tai sieltä Suomeen, EURES-verkkopalvelusta löydät parhaiten tietoa:
Tarvittaessa voit saada myös henkilökohtaista neuvontaa TE-palvelun asiantuntijoilta.
TE-palvelut eivät aktiivisesti välitä työpaikkoja EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta, koska mailla ei ole sopimusta työvoiman vapaasta liikkumisesta.
TE-palvelut kuitenkin usein tiedottavat mahdollisuuksista työskennellä EU- ja ETA-maiden ulkopuolella. Vaikka työpaikan tiedot näkyvät TE-palvelujen sivuilla, työehdot kannattaa selvittää tarkasti.
EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle tarvitset pääsääntöisesti työluvan, jonka myöntää kunkin maan maahanmuuttoviranomainen. Työnhakijana sinun täytyy itse selvittää työlupiin liittyvät vaatimukset ja menettelyt. Lisätietoja löydät muun muassa maiden edustustoista.
Huomioithan, että 1.1.2021 lähtien Britannia, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti eivät kuulu vapaan liikkuvuuden alueeseen (EU/ETA).
Harjoittelu tukee ammatillista kehittymistäsi ja kielitaitoasi sekä valmiuksiasi kansainvälistyä.
Jos opiskelet ammatillisessa oppilaitoksessa, voit hakea työssäoppimispaikkaa ulkomailta oman oppilaitoksesi kautta.
Kun olet korkeakouluopiskelija, työharjoittelupaikkoja ulkomailta välittävät esimerkiksi:
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta!