Du som är nyutexaminerad, kämpatag i jobbsökningen!

Om du inte vet att du har ett jobb direkt efter att du blivit färdig med studierna, anmäl dig som arbetssökande vid arbets- och näringsbyrån. Detta är ett villkor för att man ska få utkomstskydd för arbetslösa. Kundrelationen hos arbets- och näringsbyrån ersätter dock inte det att man själv är aktiv i jobbsökningen.

Det är lättast att anmäla sig som arbetssökande på webben med hjälp av nätbankskoder. På det här sättet blir du genast arbetssökande. Du hittar webbtjänsten genom att klicka på knappen e-tjänster.

Du kan söka arbete på egen hand genom tjänsten Lediga jobb, där det finns tusentals jobb. I tjänsten ingår också en Platsvakt och med hjälp av Platsvakten kan du beställa information om lämpliga jobb i din e-post. Lediga jobb- mobilapplikationerna hittar du på Marketplace, App Store och i  Play-affären.  

Det lönar sig också att skriva en egen jobbsökarannons i CV-netti. Arbetsgivare söker efter lämpliga arbetstagare via CV-netti. Tjänsten är gratis och man behöver inte vara kund hos arbets- och näringsbyrån för att använda den.

Om du hittar ett jobb som inte finns i närheten av din hemort, kan du vara berättigad till rörlighetsunderstöd.

Närmare instruktioner i ett nötskal hittar du på Fpa:s webbplats.