Du får snart ett nytt skattekort – eventuella ändringar kan du göra på webben

Senast den 14 januari får du med posten ett nytt skattekort som träder i kraft i februari. I januari gäller det gamla skattekortet fortfarande.

Skatteförvaltningen skickar skattekortet för nästa år till alla som har fyllt 15 år. Det nya skattekortet gäller från och med början av februari. I januari 2015 används skattekortet för 2014.

Skattekortets inkomstgräns nollställs vid årsskiftet och skatten innehålls enligt grundprocentsatsen. Du behöver därför inte ett nytt skattekort enbart för januari.

Arbetstagaren behöver inte längre ge eller visa skattekortet åt arbetsgivaren om arbetsgivaren begärt uppgifterna om förskottsinnehållning elektroniskt från Skatteförvaltningen. Arbetsgivaren informerar i det fall att skattekortet behövs i pappersform.

Ofta behövs inga ändringar i de skattekort som automatiskt postas hem. Kontrollera ändå de inkomster och avdrag som ligger till grund för skatteprocentsatsen.

Ett ändringsskattekort ska ges eller visas åt arbetsgivaren. Skattekortet ska helst ges till arbetsgivaren i god tid före lönebetalningen.

Om din livssituation eller dina inkomster har förändrats, stämmer kanske inte det skattekort som du fått med posten. Ett nytt skattekort fås enkelt och snabbt via skatt.fi/skattekort.

Du kan antingen skriva ut ändringsskattekortet själv eller beställa det per post till din hemadress eller direkt till arbetsgivaren. Ett utskrivet skattekort är genast färdigt att användas.

Ytterligare info:
Skatteförvaltningens meddelande