Ammatinvalinta ja koulutus

TE-palveluista saat tukea työurasi kaikissa vaiheissa, kun esimerkiksi

  • haet töitä
  • mietit ammatinvalintaa
  • suunnittelet osaamisesi kehittämistä
  • harkitset uranvaihtoa.

Kun tarvitset tukea tilanteesi selvittämiseen, hyödynnä verkkopalveluamme, valtakunnallista puhelinpalveluamme tai ota yhteyttä paikalliseen TE-toimistoon.

Ohjeet työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle

Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, ole yhteydessä omaan kotikuntaasi, kun tarvitset tukea tilanteeseesi. Kotikuntasi ohjeistaa sinua myös koulutuksiin ja valmennuksiin liittyvissä asioissa.

Koulutuksen kautta työuralle

TE-palvelut ovat tukenasi myös, kun ryhdyt toteuttamaan suunnitelmaasi. Mahdollisuuksia on monia.

Ammatillisella työvoimakoulutuksella voit lisätä ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi saada työtä. Voit suorittaa myös peruskoulun, jos et voi aloittaa ammatillisia opintoja todistuksen puuttumisen takia.

Yrittäjäkoulutuksesta on hyötyä, jos harkitset yritystoimintaa tai toimit jo yrittäjänä.

Kotoutumiskoulutuksessa saat maahanmuuttajana valmiuksia ammatilliseen koulutukseen tai työhön ja suomalaiseen yhteiskuntaan.

Omaehtoinen työttömyysetuudella tuettu opiskelu voi olla tietyin edellytyksin mahdollista, jos sinulle ei löydy työvoimakoulutuksista sopivaa koulutusta. Opiskelusta on aina sovittava TE-toimiston kanssa.

Sivutoiminen opiskelu voi olla mahdollista, jos opiskelet niin vähän ettei se vaikuta työnhakuusi eikä estäisi sinua vastaanottamasta kokoaikatyötä. 

Lyhytkestoiset opinnot ovat opintoja, jotka kestävät enintään kuusi kuukautta ja edistävät työllistymistäsi. Voit saada niiden aikana työttömyysetuutta. Olethan opinnoista etukäteen yhteydessä TE-toimistoon.

Oppisopimuskoulutuksella voit opiskella ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia. Oppisopimuskoulutuksella voit hankkia ammatin, syventää omaa ammatillista osaamistasi tai hankkia uutta ammatillista osaamista. Oppisopimus perustuu määräaikaiseen työsopimukseen.

Valmennuksista vauhtia työnhakuun ja uralle

TE-palvelut tarjoavat työhönvalmennusta ja työnhakuvalmennusta silloin, kun tarvit apua työnhakuun. Uravalmennuksessa puolestaan mietitään urapolkuasi laajemmin.