Koulutuksen ja ammatin valinta

Sinusta on moneen – ammatinvalinta ei ole palapeli, jossa on vain löydettävä jostain se ainoa itselle sopiva kolo. Ammatinvalinnassa on pikemminkin kysymys siitä, mitä haluat oppia tekemään. 

Ota siis selvää mahdollisuuksistasi työelämässä ja niihin johtavista koulutusväylistä.  Vaihtoehtoja on – pallo on sinulla.

Ammatinvalinnassa on keskeistä tietää

  • mitkä ovat vahvuuksiasi
  • millaisten asioiden kanssa haluat olla tekemisissä
  • missä työtehtävissä ja ammateissa tämä on mahdollista?

Sinun pitää tuntea toiveesi, arvosi, vahvuutesi ja rajoitteesi sekä työ- ja koulutusmahdollisuudet. Olet oman elämäsi paras asiantuntija ja teet itse ratkaisusi. Usein omista käsityksistä on hyvä saada näkemystä ja palautetta myös muilta, sillä emme aina osaa nähdä asioita puolueettomasti.

Vaikka ammatinvalinta on merkittävä päätös elämässä, ei se kuitenkaan määrää loppuelämää. Koulutusjärjestelmä on aiempaa joustavampi, eivätkä tehdyt ratkaisut välttämättä sulje ovia lopullisesti.

Nykyisin ammattia voi joutua vaihtamaan elämänsä aikana useaankin kertaan – joko omasta halusta tai pakon edessä. Lue lisää työuran taitekohdista. 

Muutosta työuraan

Pohdi ja selvitä työurasi suunta

Mitä asioita sinä teet mielelläsi vapaa-ajallasi? Entä mitä tällaisia asioita löytyy työelämästä? Kun mietit näihin vastausta, muista, että et voi haluta sellaista, mistä et tiedä mitään.

Pohdi ja selvitä siis aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti

  • mitä sinulle mieluisia mahdollisuuksia on tarjolla
  • mitä haluaisit työksesi tehdä
  • mikä olisi sinulle mahdollista?

Kun löydät vastaukset näihin kysymyksiin, löydät helpommin ratkaisun työurallesi ja suunnan kohti itsellesi mielekkäitä tavoitteita.  Voit aloittaa vastausten etsinnän tavoitteiden jäsennystehtävällä.

Tavoitteiden jäsennystehtävä

AVO-ammatinvalintaohjelman avulla voit

  • tarkastella, millaista työtä haluaisit tehdä
  • arvioida omia vahvuuksiasi ja mahdollisia rajoitteitasi
  • selvittää kiinnostustestillä, minkä tyyppisistä tehtävistä olet kiinnostunut
  • katsoa, mitkä ammatit vastaavat eniten toiveitasi.

AVO-ohjelma

Jos sinulla on jo selvillä joitakin vaihtoehtoja koulutukselle tai ammatille, voit vertailla niitä keskenään laskurilla.

Päätöksenteon laskentamalli (avosto.net) 

Joskus voi tarvita ulkopuolista apua, jotta oma suunta löytyy tai orastava suunnitelma varmistuu. Tukea koulutuksen ja työuran ratkaisuihin -sivulta löydät tietoa, kuinka selvität tavoitteesi TE-palvelujen avulla. Voit myös hyötyä Uravalmennuksesta tai muusta TE-palvelujen tarjoamasta valmennuksesta. 

TE-palvelujen valmennukset