Jos sinut lomautetaan

Lomauttaminen tarkoittaa, että työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät väliaikaisesti, mutta työsuhde pysyy muutoin voimassa. 

Voit joutua lomautetuksi työsuhteestasi joko toistaiseksi tai määräajaksi. Lomautus voi olla kokoaikainen tai osa-aikainen. Kokoaikainen lomautus tarkoittaa koko kalenteriviikon aikaisen työaikasi kestävää lomautusta. Osa-aikainen lomautus tarkoittaa lyhennettyä työviikkoa eli päivittäistä tai viikoittaista työaikaasi on lyhennetty.

Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. 

Lomautus toistaiseksi

Jos sinut lomautetaan tai on lomautettu toistaiseksi tai määräaikaisesti yli kolmeksi kuukaudeksi, tutustu huolellisesti, miten asiakkuutesi TE-palveluissa etenee työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen. 

Näin aloitat työnhakusi 

Lomautus määräaikaisesti

Jos lomautuksesi on määräaikainen ja kestää enintään kolme kuukautta, et todennäköisesti tarvitse henkilökohtaista asiantuntijapalveluamme. Jos kuitenkin haluat henkilökohtaista palvelua, voit itse ottaa yhteyttä TE-toimistoon.  

Jos lomautusaika muuttuu tai työsuhteesi päättyy, ilmoita siitä heti TE-toimistoon. 

Näin asioit kanssamme 

Ilmoittautumisohjeet jäädessäsi lomautetuksi alle kolmen kuukauden määräajaksi. 1. Ilmoittaudu työnhakijaksi Oma asiointi palvelussa viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. 2. Täytä lomake huolellisesti. Ilmoita lomautuksen kesto ja toteuttamistapa. Liiteitä pyydetään vain tarvittaessa. 3. Hae työttömyysetuutta työttömyyskassasta tai Kelasta. TE-toimisto ilmoittaa heille oikeudestasi työttömyysetuuteen. 4. Ilmoita Oma asiointi palvelussa, jos lomautustasi jatketaan, se päättyy aikaisemmin tai jäät työttömäksi.

Toimeentulo lomautuksen aikana

Saat lomautuksen ajalta työttömyysetuutta, jos olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi ja myös muut etuuden edellytykset täyttyvät. Annamme työttömyyskassalle tai Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysetuuteen lomautuksen ajalta. Hae tämän jälkeen työttömyysetuutta.

Tutustu myös: 

Ohjeet työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle

Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon noudattamalla ilmoittautumisohjeita. Saat ilmoittautumisen jälkeen tiedon, jos sinut siirretään kuntakokeilun asiakkaaksi. Ilmoita lomautuksen aikana tapahtuvista muutoksista, esimerkiksi lomautuksen päättymisestä, kotikuntaasi.

Työnhakijan palvelut työllisyyden kuntakokeilun aikana

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)