Mistä töitä

Aiemmin opiskeluvaiheesta siirryttiin työhön, mutta usein nykyään työ, työttömyys ja koulutusvaiheet vuorottelevat. Työelämääsi voi tulla tilanteita, jolloin haluat etsiä tai joudut hakemaan uutta työtä.

Työnhaussa on monta vaihetta, jotka kaikki vaikuttavat työpaikan saantiin.

Työnhaku on tiedonhankintaa

Mitä enemmän tiedät, sitä paremmin ja varmemmin osaat hakea töitä.

Hanki tietoa

  • sinua kiinnostavien alojen työmarkkinatilanteesta
  • haettavien työtehtävien sisällöistä
  • sopivista työnhakukanavista
  • mahdollisista työnantajista.

Tieto työantajasta ja työpaikasta ei kuitenkaan riitä. Mieti, mitä osaat ja mitkä ovat vahvuutesi. Työnhaku on oman osaamisen markkinointia.

Sinun on perusteltava työnantajalle

  • osaamistasi
  • soveltuvuuttasi
  • motivaatiotasi.

Tartu heti toimeen

Suurin osa työttömäksi jääneistä löytää uutta työtä kolmessa kuukaudessa. Kokemus on osoittanut, että kolmen kuukauden jälkeen työn saanti alkaa vaikeutua.

Tartu heti toimeen, kun työt uhkaavat loppua. Verkostoidu sellaisten henkilöiden kanssa, joiden avulla voit ylläpitää ja luoda uusia suhteita työelämässä. Ota vastaan myös pätkätöitä.

Kokoa yhteen kaikki aiemmat hakemuksesi ja ansioluettelosi sekä muu aineisto, kuten muistiinpanosi. Tarvittaessa räätälöit aineistostasi helposti hakemuksen uudelle työantajaehdokkaallesi jokaiseen työnhakuun.

Testaa työnhakuvalmiutesi

Tee tehtävä Työnhakuvalmiuteni, ja arvioi miten väittämät sopivat omalle kohdallesi.

Mitä useampi väittämä pitää kohdallasi hyvin paikkansa, sitä valmiimpi olet itsenäiseen työnhakuun. Jos koet, että moni väittämä ei pidä paikkaansa, ole valmis oppimaan uutta. Työnhaussa tarvitset taitoja, joita oppii ja joita voi opiskella muun muassa työnhakuvalmennuksessa. 

Your Europe logo

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta!