Elämää Suomessa

Tutustuminen uuteen maahan, kulttuuriin ja ihmisiin vaatii uteliaisuutta ja rohkeutta. Ota selvää, mitä Suomella on sinulle tarjota. Tietoa Suomeen asettautumisesta saat esimerkiksi kotikunnaltasi. Ole aktiivinen ja etsi tietoa mahdollisuuksista, jotka auttavat sinua ja perhettäsi viihtymään uudessa asuinympäristössänne.

Sivun sisältö

Perhe ja asuminen

Perheenjäsentesi muutto Suomeen on helpompaa, kun olet etukäteen selvittänyt esim. heidän opiskelu- ja työskentelymahdollisuutensa. 

Jos puolisollasi ei ole töitä, hänen kannattaa ilmoittautua työ- ja elinkeinotoimistoon työnhakijaksi. TE-toimisto auttaa työnhaussa ja tarjoaa mm. kieli- ja ammatillista koulutusta.

Kaikilla Suomessa vakinaisesti asuvilla lapsilla on oikeus ja velvollisuus käydä koulua. Vanhempien tehtävänä on huolehtia siitä, että lapsi suorittaa oppivelvollisuuden määrittelemät perusopinnot. 

Perusopetus on maksutonta ja sen järjestämisestä vastaavat kunnat ja valtio.

Vapaita vuokra-asuntoja voi etsiä joko suoraan yksityisiltä markkinoilta tai asunnonvälityspalvelujen kautta. 

Vuokra-asunnot eivät yleensä ole kalustettuja, mutta asuntoihin kuuluu tavallisesti wc, suihku, jääkaappi, uuni ja liesi. Pesukoneen ja astianpesukoneen asukas voi halutessaan hankkia itse.

Kielitaitosi

Kielitaito auttaa sinua asettautumaan ja kotoutumaan Suomeen. Ota selvää oman alueesi kielikurssitarjonnasta ja ilmoittaudu opiskelemaan. Suomalaiset arvostavat pyrkimystäsi oppia suomen kieltä ja puhuvat sinulle mielellään suomea.

Sosiaaliturva

Suomen valtio rahoittaa verovaroin erilaisia palveluja Suomessa asuville. Perusturvasta vastaa Kela. Kunnat vastaavat terveydenhuollon palveluista ja sosiaalipalveluista.

Sosiaaliturvaan kuuluvat esimerkiksi

  • kansaneläke
  • työttömän perusturva
  • lapsilisä
  • asumistuki

Yleensä sosiaaliturvaan on oikeutettu hakija, joka on muuttanut Suomeen vakinaisesti. 

Vakinaiseksi asumiseksi luetaan esimerkiksi vähintään kahden vuoden työsopimus Suomessa työskentelyä varten, paluumuutto Suomeen tai Suomessa vakinaisesti asuvan perheenjäsenen luokse muutto. Yleensä alle neljän kuukauden työsuhde ei oikeuta Suomen sosiaaliturvaan.

Tarkista Kelasta oletko oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan.

Opiskelu, harjoittelu ja vapaaehtoistyö

Saat tietoa maamme koulutusjärjestelmästä, korkeakouluista ja ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksista internetistä tai TE-toimistoista. Opiskeluun on mahdollista saada Suomen valtion opintotukea.

Harjoittelu ja vapaaehtoistyö voivat myös avata ovia työelämään. Suomessa Opetushallitus koordinoi erilaisia harjoitteluohjelmia, joiden tavoitteena on tukea opintoja.

Vapaaehtoistyötä järjestävät monet järjestöt, kuten Service Civil International, Suomessa KVT Finland sekä Opetushallituksen kansainvälistymispalvelut.