Työnhakijan palvelut työllisyyden kuntakokeilun aikana

työllisyyden kuntakokeilut banneri

Sinun ei tarvitse itse selvittää, oletko työllisyyden kuntakokeilun asiakas 

Jos kuulut kokeilun asiakkaaksi, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti joko kirjeellä tai Oma asiointi -palvelussa. Jos ilmoittaudut kokeilun aikana työttömäksi tai teet muutosilmoituksen työttömyyden alkamisesta, saat tiedon Oma asioinnin kautta. 

Ketkä ovat kuntakokeilun asiakkaita  

Kuulut kuntakokeilun asiakkaaksi, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja kotikuntasi kuuluu alueelliseen kuntakokeiluun sekä olet työtön, lomautettu, työllistettynä oleva tai olet työllistymistä edistävässä palvelussa ja  kuulut johonkin seuraavista ryhmistä:

  • sinulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan vaan saat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa Kelasta
  • äidinkielesi on muu kuin suomi, ruotsi tai saame tai kansalaisuutesi on muu kuin Suomi
  • olet alle 30-vuotias 

Työnhaun aloittaminen ja työttömyysetuuden hakeminen kuntakokeilun aikana  

Sekä kuntakokeilun että TE-toimiston asiakkaat ilmoittautuvat työnhakijaksi TE-palvelujen sivuilla Oma asiointi -palvelussa. Kuntakokeilu ei aiheuta muutosta työttömyysetuuden hakemiseen Kelasta tai työttömyyskassasta. Työnhaku tulee olla kuitenkin voimassa.  

Työllistymissuunnitelman voimassaolo ja Oma asiointi-palvelu   

TE-toimistossa tekemäsi suunnitelma velvoittaa sinua myös siirtyessäsi kuntakokeilun asiakkaaksi kunnes sinulle laaditaan siellä uusi suunnitelma.  

Suunnitelman sekä siihen sovitut tehtävät löytyvät Oma asiointi-palvelusta. 

Asiakkuuden kesto  

Ollessasi työnhakija-asiakkaana, olet kuntakokeilun asiakas koko kuntakokeilun ajan eli 30.6.2023 saakka. Jos esimerkiksi työllistyt tämän aikana määräaikaiseen työsuhteeseen ja jäisit uudelleen työttömäksi, asiakkuutesi jatkuu kuntakokeilussa. 

Yksikielisten kuntien ruotsin kielellä asioivat asiakkaat  

Kokeilualueisiin kuuluvista kunnista kaksikielisiä ovat Espoo, Hanko, Helsinki, Kokkola, Porvoo, Raasepori, Turku ja Vantaa. Muut kokeilualueisiin kuuluvat kunnat ovat yksikielisiä. Kielilain mukaisesti sinulla asiakkaana on oikeus käyttää viranomaisasioissa suomea tai ruotsia. Mikäli palvelusi ovat siirtymässä yksikieliseen kokeilukuntaan, mutta haluat saada palvelua ruotsin kielellä, voit valita TE-toimiston asiakkaaksi jäämisen. Otathan tässä tapauksessa yhteyttä TE-toimistoon.

Muutto toiseen kuntaan  

Mikäli muutat ja kotikuntasi vaihtuu, myös asiakkuutesi siirtyy uuteen kotikuntaasi, mikäli uusi kotikuntasi kuuluu osaksi alueellista kuntakokeilua. Jos kotikunta ei kuulu kuntakokeiluun, asiakkuutesi siirtyy TE-toimistolle. Sinulle ilmoitetaan, minne asiakkuutesi siirtyy.  

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)