Sosiaalinen media työnhaun tukena

Sosiaalisen median merkitys työnhaussa on kasvanut huomattavasti ja moni työnantaja hyödyntää sosiaalista median kanavia sopivien työntekijöiden löytämiseksi. Joillakin aloilla, kuten viestinnässä ja markkinoinnissa, sosiaaliseen mediaan liittyvä osaaminen on erityisen tärkeää. Kun hyödynnät sosiaalista mediaa tehokkaasti, voit erottua työnhaussa. Mieti, minkä palvelun avulla tavoitat tehokkaimmin haluamasi työnantajat. Mieti myös, millaisia asioita sinusta saa sosiaalisen median kautta selville.

Tältä sivulta löydät vinkkejä sosiaalisen median kanavien hyödyntämiseen työnhaussa.

LinkedIn

LinkedIn on eniten työnhakuun keskittynyt sosiaalisen median palvelu, sillä noin 90 % rekrytoijista käyttää LinkedInia. Sen kautta voit verkostoitua, löytää työpaikkailmoituksia tai saada suoraan ehdotuksen työpaikasta.

Luo LinkedIniin oma profiili ja lisää myös ansioluettelosi. Tee profiilisi englanniksi, koska suurin osa Suomessakin tehdyistä LinkedIn-hauista tehdään englanniksi. Palvelu tarjoaa sinulle myös mahdollisuuden tehdä profiilisi eri kielillä tarpeen mukaan. Pyri verkostoitumaan mahdollisimman laajasti ja ajattele palvelua palapelinä: yhden palan myötä aukeaa uusia mahdollisuuksia. Liity LinkedIn-ryhmiin, esimerkiksi erilaisiin työnhakuryhmiin, joista suurin on Talent Pool Finland. Ryhmistä löytyy erikseen Jobs discussions -osio, josta löydät piilotyöpaikkoja, jotka tulevat vain ryhmän jäsenten tietoon.

Mitä säännöllisemmin tuotat kanavaan ja profiiliisi monipuolista ja laajaa osaamistasi kuvaavaa sisältöä, sitä helpommin tulet myös löydetyksi. Aktiivisuus auttaa sinua brändäämään itseäsi, mistä taas voi olla hyötyä etsiessäsi uusia työmahdollisuuksia. Ydinosaamistasi kuvaavien sanojen taitava toistaminen profiilissa puolestaan nostaa mahdollisuuksiasi tarttua sopivan rekrytoijan haaviin. Voit myös kirjoittaa heti profiilisi alkuun "Looking for new opportunities" merkiksi siitä, että etsit töitä.

Twitter

Twitter on työnantajan kannalta tehokas sosiaalisen median palvelu, sillä se tuottaa työpaikkailmoitukselle kattavasti lukukertoja, varsinkin maksetun markkinoinnin kautta. Voit työnhakijana tehdä hakuvahteja erilaisten työkalujen, kuten esimerkiksi Hootsuite-työkalun avulla. Työpaikkailmoituksia löytyy myös esimerkiksi hakusanojen avulla. Useimmat työpaikkailmoitukset löytyvät palvelusta hakusanoilla #rekry, #rekrytointi, #duunit, #työpaikat. Kannattaa käyttää myös sanayhdistelmää #jobs #finland ja paikkakunnan mukaisesta, esimerkiksi #jobs #helsinki.

Lisää profiiliisi kuva ja lyhyt kuvaus itsestäsi. Jaa oman työnhaun kannalta oleellisten sisältöjesi linkkejä. Seuraa yrityksiä ja henkilöitä, jotka ovat alallasi tai joiden palveluksessa haluaisit tehdä töitä tai jotka välittävät töitä. Houkuttele profiilisi kävijöitä tuomalla esiin esimerkiksi omia ajatuksiasi, työnäytteitäsi ja kirjoituksiasi. Twitterissä viestien elinikä on lyhyt, joten jos haluat tulla löydetyksi, sisällön tuotannon on oltava jatkuvaa.

Facebook

Facebookissa on työnhakijoiden ja työnantajien käyttöön tarkoitettu Työpaikat-ilmoitusalusta, jossa voi hakea ja tarjota työpaikkoja. Linkin osioon löydät etusivun uutisvirran vasemman reunan valikosta, ”Näytä enemmän” -linkin alta. Luo oma profiili, niin ilmoitetut työpaikat näkyvät myös uutisvirrassasi ja mainoksissa. Voit etsiä avoimia työpaikkoja hakutoiminnon avulla ja voit tehdä kiinnostavista uusista työpaikoista itsellesi hälytyksen, jolloin saat niistä ilmoituksen. Facebookista löytyy myös lukuisia muita työnhakuun ja rekrytointiin liittyviä ryhmiä.

Työnantajat voivat myös etsiä tietoa työnhakijoista Facebookin kautta, joten mieti millaisen kuvan tuot itsestäsi esiin julkisen Facebook-profiilisi kautta ja eri keinoja edistää omaa työllistymistäsi palvelussa.

Instagram

Instagramiin voit luoda julkisen profiilin, jonka avulla tuot esiin osaamistasi tai vaikkapa kädentaitojasi, jolloin profiili toimii ikään kuin portfoliona. Voit lisätä ansioluetteloosi eli CV:een tai hakemukseesi linkin profiiliisi ja tuoda osaamistasi esille myös kuvien ja videoiden avulla. Instagramissa julkaistaan myös paljon työpaikkailmoituksia, joita voit etsiä esimerkiksi hashtagien avulla ja eri työnantajien omista profiileista.