Suomen ja ruotsin kielen koulutus osana kotoutumiskoulutusta

Voit osallistua TE-toimiston järjestämälle suomen tai ruotsin kielen kurssille, jos tästä on sovittu kotoutumissuunnitelmassasi. TE-toimisto ilmoittaa sinulle, kun sopiva koulutuspaikka on vapaana ja sinut on hyväksytty kurssille.

Suomen tai ruotsin kielen kurssi parantaa mahdollisuuksiasi saada työtä ja kurssilla opiskellaan myös taitoja, joita tarvitset työnhakuun. Kurssiin kuuluu myös työelämäjakso, jonka aikana työskentelet suomalaisessa työpaikassa.

TE-toimisto järjestää kielikursseja oppilaitoksissa, joissa opiskelu on koko-päiväistä. Kurssit ovat sinulle maksuttomia. Voit hakea kurssin aikana tukea omaehtoiseen opiskeluun ja kulukorvausta koulutuspäiviltä.

Noudata opintojesi aikana TE-toimiston ja oppilaitoksen ohjeita. Et voi esimerkiksi olla kurssilta poissa ilman lupaa tai hyväksyttävää syytä.

Omaehtoinen suomen tai ruotsin kielen opiskelu

Jos haluat opiskella suomen tai ruotsin kielen kurssilla, joka ei ole TE-toimiston järjestämä, sovi tästä TE-toimiston kanssa ennen kuin kurssi alkaa.

Jos menet itse valitsemallesi kielikurssille, voit hakea sen aikana tukea omaehtoiseen opiskeluun vain, jos

  • kurssilla on opiskelua vähintään 20 tuntia viikossa
  • opiskelusta on sovittu kotoutumissuunnitelmassasi
  • olet saanut TE-toimistolta luvan aloittaa kyseisen kurssin

Suomen tai ruotsin kielen itseopiskelu

Voit opiskella kieliä myös itsenäisesti. Opiskeluun soveltuvaa materiaalia löydät esimerkiksi kirjastosta tai InfoFinlandin sivuilta. 

Suomen kieltä internetissä (infofinland.fi)

Maahanmuuttajien kotoutumispalvelut työllisyyden kuntakokeilussa

Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas ja sinun kanssasi on sovittu kotoutumissuunnitelmassa suomen tai ruotsin kielen opiskelusta, kotikuntasi ohjaa sinut sopivaan koulutukseen.

Jos löydät itse koulutuksen, johon haluat osallistua, ota yhteyttä kotikuntaasi ennen opintojen alkamista ja kysy, onko opintoja mahdollista opiskella työttömyysetuudella.

Työnhakijan palvelut työllisyyden kuntakokeilun aikana